Дар'я Дегтяренко,  30 жовтня 2017

Новітні "Люди країни"

Нова громадська організація об'єднала людей з усіх районів Львівщини, які вже мають здобутки у громадській діяльності.

28 жовтня у Львові презентували громадську організацію "Люди країни". На установчому з'їзді зареєструвалось 152 учасники, які презентували усі райони області. Хоча вже зараз можна вважати географію "Людей країни" більшою, оскільки до Львова у цей день приїхали охочі долучитись до новоствореної організації з сусідньої Івано-Франківщини й розказали про свій досвід захисту Національного парку "Гуцульщина" від незаконної вирубки лісу.

Ведучим презентації став співзасновник організації, член правління, депутат Старосамбірської райради Василь Курій, який і представив структуру організації, її цілі, а також керівників районних осередків.

Структура:

"Люди країни" заточені під мультилідерну структуру управління, і Василь Курій наголошує на тому, що організація, якою керуватиме хтось одноосібно, не працюватиме: "Ми розуміємо, що владою потрібно ділитися".

Загальні збори проводитимуть раз на рік, а усю поточну діяльність організації здійснюватиме правління, куди входитимуть представники усіх відокремлених підрозділів, а також кілька членів, які входитимуть у правління на виборній основі. Будь-які заяви організації, план дій визначатиметься саме правлінням. Члени правління координуватимуть між собою дії дистанційно – через інтернет-переписку, в якій голосуватимуть за ключові питання. Будь-який керівник відокремленого осередку організації приймаючи якесь рішення мусить порадитись з членами правління. До слова, на збори правління з відокремленого підрозділу не обов'язково мусить приїздити саме його керівник, а делегат, якого вибере осередок.

Голова правління (наразі це Василь Курій) є не керівником організації, а координатором дій цього керівного органу. Крім нього у правління входять: волонтери Тарас Єлейко і Тетяна Криворучко, учасник АТО і депутат Старосамбірської райради, борець проти вирубок лісу Микола Кулик, член Антикорупційного форуму Львівщини, волонтерка Юлія Мацько, член Анткорупційної ради по запобіганню і протидії корупції на Львівщині Володимир Марямпольський, учасник ГО "Люстраційна рада Львівщини", боєць добровольчого батальйону "ДУК", захисник лісу від вирубок Ілля Сирко, публіцист і науковець Віталій Надашкевич.

Наглядова рада – це совість "Людей країни". Туди увійшли найдостойніші люди, яких обрали у наглядову раду на установчих зборах. Наглядова рада здійснюватиме контроль за фінансовою діяльністю і набором нових членів організації. Кожен потенційний член проходитиме певну люстрацію, повнен відповідати простиим критеріям: не мати у минулому діяльності у Партії регіонів чи Комуністичній партії. Зараз у наглядовій раді "Людей країни" є міські голови Геннадій Когут (Турка) та Юрій Гамар (Самбір), а також депутат Львівської міської ради, голова фракції Української галицької партії Тарас Чолій.

Виконавчий комітет – серце організації, куди входять прес-секретар Тетяна Дзяма, керівник з розвитку і впровадження проектів Марія Козак, помічниця керівника Оксана Савка, юристка Належита Марія.

Наразі мету організації вкладено у два речення:

Всебічне задоволення і захист соціальних, політичних, економічних, творчих та інших спільних інтересів членів організації. Об'єднання громадських активістів, політичних діячів, членів місцевого самоврядування для проведення спільних дій з метою покращення рівня життя місцевого населення України.

Це ще не остаточна версія мети, і тому "Люди країни" ще працюватимуть над нею.

Діяльність "Людей країни" окреслена шістнадцятьма принципами:

1. Забезпечення утвердження принципіві демократії, верховенства права, дотримання прав людини в усіх сферах життя.

2. Участь у заходах і акціях, що направлені на підтримку законності, прозорості, відкритості та публічності.

3. Моніторинг діяльності уряду, центральніих органів виконавчої влади, місцевих органів влади.

4. Боротьба з корупцією, зловживаннями та протиправними діями.

5. Сприяння формуванню у населення громадської свідомості.

6. Співпраця з іншими ГО і політичними партіями.

7. Всебічне сприяння захисту конституційних прав і свобод громадян.

8. Сприяння і реалізація виборчих прав.

9. Підготовка кадрового резерву для органів місцевого самоврядування і дрежавної служби.

10. Захист навколишнього середовища.

11. Робота по усуненню прогалин у законодавстві.

12. Участь у наукових конференціях, творчих заходах, соціальних проектах.

13. Співпраця з молодіжними і студентськими організаціями, рухами.

14. Пропагування здорового способу життя.

15. Усунення бюрократії у органах державної влади.

16. Відстоювання моральних і християнських цінностей.

Для таких амбітних планів у організації вже є більшість членів, які мають досвід громадської чи політичної діяльності. Так, окрім двох очільників райцентрів області є ще третій – міський голова Городка Роман Кущак, співзасновник Української Галицької партії Богдан Панкевич, журналіст і депутат Новороздільської міськради Анатолій Шалаєв, членкиня ЛММГО "Золота молодь Винник" Анастасія Пришляк та багато інших людей країни. 

Роман Кущак

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.