Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Ігор Тенюх

Четвер, 2 листопада 2017, 14:36

Львівського свободівця звинувачують у здачі кримського флоту ЗСУ росіянам

Ігор Тенюх

Весною 2014 року екс-міністр оборони, Ігор Тенюх заборонив вихід українських кораблів у море, що згодом призвело до їх захоплення військовими Російської Федерації.

Про це йдеться в показаннях колишнього глави Генштабу Збройних Сил України за часів президентства Віктора Януковича Юрія Ільїна. Їх опублікував на своїй сторінці у Facebook раніше відсторонений адвокат екс-президента Максим Герасько, повідомляють Українські новини.

Так, Юрій Ільї як свідок у справі яку веде Масим Герасько 6 жовтня цього року в Москві дав пояснення. Надаючи їх він розповів:

"Мені відомо, що 1 березня 2014 року в кабінеті командувача Військово-морських сил України Березовського Д.В., проходила нарада за участю Замани В.М., Шакурова Д.А., Чубука Олега – начальника прес-центру ВМС України, а також колишнього начальника прес-центру ВМС України Бови В.Є., з метою підготовки заяви Командувача Військово-морських сил. О 12:00 год того ж дня у присутності цих осіб Березовський доповідав Тенюху про те, що бойові кораблі Військово-морських сил приведені у бойову готовність і готові до виходу в море. Однак Тенюх відмовився затвердити рішення командувача на виведення кораблів з пунктів базування, накричав на Березовського і обізвав панікером. На це відреагував генерал Замана, сказав Березовському і присутнім: "Готуйтесь міняти кокарди."

Оприлюднено також реакцію генерала Володимира Замани на доповідь про велику ймовірність посилення військової охорони Російських військ у Криму. Ця реакція полягала в трьох словах: "Зрозуміло, продовжуйте працювати". За словами екс-глави Генштабу, далі не було ніяких вказівок чи уточнень. Незабаром Головнокомандувач Замана покинув свій пост, написавши рапорт про складання повноважень, при цьому не надавши справи і не давши ніяких пояснень.

Також Ільїн свідчить, що новопризначений в.о. Міністра оборони Ігор Тенюх звинуватив його у "втечі", відмовившись від розмови. Ільїн запевняє, що неодноразово намагався зв'язатися з в.о. міністра, але безрезультатно.

"Тенюх І.І. заслуховувати мене по обстановці не став, а замість цього викликав до кабінету мого першого заступника Воробйова Г.П., який доповів Тенюху І.Й. про відсутність начальника Генштабу ЗС України в м.Києві та про моє перебування в Криму. У цей самий день Тенюх І.І. подзвонив Турчинову і сказав, що Начальник Генштабу ЗС України Ільїн Ю.І. самовільно виїхав до Криму, простіше кажучи "втік". Розмовляти зі мною Тенюх не бажав, не дивлячись на мої неодноразові спроби зв'язатися з ним. Після отримання цієї інформації я потрапив до лікарні в зв'язку погіршенням здоров'я. Вже зараз, проаналізувавши всі події того часу, я розумію, що Замана і Турчинов навмисне направили мене в Крим (у кінці лютого 2014 р.) з метою мого усунення від керівництва Збройних Сил України, а не з метою стабілізації ситуації," – пояснив Ільїн.

За словами колишнього військовослужбовця, внаслідок описаних дій низки чиновників Україна не змогла запобігти захопленню військово-морської техніки, а також півострова Крим у цілому.

Також Ільїн стверджує в показаннях, що генерал Володимир Замана та Олександр Турчинов наприкінці лютого 2014 року своїм рішенням знизили ступінь готовності ЗСУ в Криму з повної до постійної.

"27 лютого 2014 року о 04:30 год після отримання мною доповіді від оперативного чергового ГКЦ ЗСУ про захоплення невідомими адміністративних і державних установ у Сімферополі я віддав усне розпорядження на приведення Збройних Сил України в бойову готовність "ПОВНА". Про це я доповів генералу Замані В. М., який на той момент обіймав посаду Уповноваженого ВРУ з питань Міністерства оборони України", - йдеться у свідченнях екс-глави Генштабу.

Далі він стверджує: "За моєю інформацією Заманою В.М., за погодженням з Турчиновим, в той же день, було прийняте рішення знизити ступінь готовності військ в Криму з "ПОВНОГО" до "ПОСТІЙНОГО" про що командування ВМС України отримало відповідну телеграму за підписом генерал-полковника Воробйова Г.П.".

За словами Ільїна, відразу після перемоги Майдану Олег Тягнибок і Володимир Кличко заявляли, що вчинять з Кримом досить жорстко. Кличко заявив: "З Кримом вчинимо ще жорсткіше, ніж з Києвом і допоможуть в цьому нам "звідти", а Тягнибок взагалі сказав жахливі слова: "Вміються кров'ю и все зрозуміють. Зламаємо як віник. У нас у цьом пітанні існує міцна підтримка".

Також у документі йдеться, що наприкінці лютого Ю. Ільїн спілкувався по телефону з головнокомандувачем Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі Філіпом Брідлавою і просив того донести до керівництва Альянсу і керівників країн, що входять в нього, складність ситуації у Криму, але відповіді не отримав.

У свідченнях Ільїн підтверджує адвокату Герасько про готовність виступити в якості свідка у справі про держзраду екс-президента Януковича, що зараз розглядається в Оболонському районному суді Києва.

Зазначимо, що Ігор Тенюх є уродженцем Стрия. Військову освіту здобував в Росії та США, служив у радянському флоті. Був заступником начальника Генштабу ЗСУ, чотири роки командував українським флотом. З 2006 року – віце-адмірал, з 2008 – адмірал. У 2010 році подав у відставку. Крім цього, Тенюх встиг з 1990 по 1994-й побувати депутатом Севастопольської міськради.

Зараз Ігор Тенюх є депутатом Львівської облради від ВО "Свобода". На місцевих виборах у 2015 році він переміг у Стрию (21,35% голосів, 25 округ).

У 2014 році Верховна Рада призначила Тенюха виконуючим обов'язків міністра оборони.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.