Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

lvivcenter.org

Четвер, 4 жовтня 2012, 10:47

Дерев’яний костел перевозять до Шевченківського Гаю без необхідної погоджувальної процедури

Дерев’яний костел ХХ століття із села Язлівчик Бродівського району почали переносити на територію Шевченківського Гаю без необхідного засідання Науково-методичної ради музею.

Про це пише газета «Ратуша».

На територію музею вже завезли сходи цього дерев’яного костелу, попри те, що до дирекції музею Львівська міська рада з цього приводу офіційно не зверталася.

Не відбулося й заплановане вчора, 3 жовтня, засідання Науково-методичної ради Музею народної архітектури та побуту, на якому мали вирішувати чи доцільно перевозити костел у Шевченківський Гай.

Музейники планували провести це засідання разом із представниками міської ради і з польською стороною, яка виділяє кошти на реставрацію, однак чиновники Ратуші свою участь у засіданні не підтвердили.

Як розповів в коментарі газеті заступник директора з наукової роботи Музею народної архітектури та побуту Михайло Лабокйко, є відповідна процедура, аби вирішити, чи перевозити об’єкт до музею: спочатку питання має розглянути Науково-методична рада музею, яка виносить своє рішення на Вчену раду (у її складі – львівські науковці та фахівці дотичних до діяльності музею профілів: етнографи, реставратори тощо). Іншими словами – рішення ухвалюються колегіально, а не особисто директором або ж заступником директора.

За словами музейника, питання про перенесення костелу до музею піднімали ще 2003 року, однак тоді було вирішено не робити цього – через те, що він не є пам’яткою архітектури (його знищено на 80%), а також через відсутність для цього місця у генеральному плані музею.

Інший аспект проблеми полягає в тому, що костел, за попередніми планами, мав би бути парафіяльним. Саме тому працівники музею вважали, що найкраще було б відновити костел на місці і внести його в туристичний маршрут.

Роботи з демонтажу костелу 9 липня цього року почали польські науковці. За кошти Міністерства культури Республіки Польща будівлю мають розібрати, законсервувати і перенести до Львова.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.