Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

банківський термінал у Львові

Вівторок, 28 квітня 2020, 16:31

В Україні набуває чинності закон про фінмоніторинг

банківський термінал у Львові

28 квітня набуває чинності нововведення Національного банку щодо фінансового моніторингу.

Про це повідомляє Українська правда.

З 28 квітня запрацювали нові вимоги до здійснення платежів і переказу коштів та ідентифікації клієнтів під час таких операцій. Зокрема, зміни торкнулися також безготівкових платежів, готівкових переказів, оплати в інтернеті та навіть грального бізнесу.

"Клієнти, які здійснюють звичайні операції в рамках звичайної діяльності відчують менше уваги з боку банків. Під звичайними операціями і звичайними клієнтами маються на увазі пенсіонери, студенти, працівники, що отримують зарплати, підприємці, що здійснюють діяльність в межах обсягів, заявлених на момент відкриття рахунків", – заявила перша заступниця голови Національного банку Катерина Рожкова.

За її словами, високоризикових клієнтів, тих, хто може проводити операції на великі суми, перевірятимуть більш прискіпливо.

Раніше банки в обов’язковому порядку повідомляли уповноважений орган  Держфінмоніторинг  про всі операції від 150 тисяч гривень, а серед підстав для цього було аж 17 ознак. 

Новий закон збільшує граничний поріг суми до 400 тисяч гривень та зменшує перелік ознак операцій до чотирьох. Звітувати потрібно про такі операції: зняття готівки; перерахування коштів за кордон; операції політиків та інших публічних осіб; переказ коштів до країн, які не імплементували фінмоніторингове законодавство взагалі.

Закон суттєво розширює коло суб’єктів первинного фінансового моніторингу, тобто установ, які надають фінансові послуги та проводять ідентифікацію клієнта. 

"До таких суб'єктів додаються поштові оператори, емітенти електронних грошей, ріелтори, юристи, представники грального бізнесу і букмекерських контор, ті, хто надає податкові консультаційні послуги", – заявила Рожкова.

До кінця 2020 року діятиме перехідний період, протягом якого компанії-власники терміналів та організації повинні подбати про інструменти ідентифікації клієнтів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.