Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

25 копійок

rbc.ua

Середа, 2 вересня 2020, 16:28

Нацбанк виводить з обігу 25 копійок

25 копійок

З жовтня монети у 25 копійок та старі гривневі банкноти будуть виведені з обігу.

Проце повідомила прес-служба Національного банку України.

Нацбанк з 1 жовтня цього року вилучає з обігу монети номіналом 25 копійок та усі банкноти гривні старих зразків, уведені до 2003 року, вони перестають бути засобом платежу під час здійснення розрахунків готівкою.

Натомість Нацбанк буде активніше виводити з обігу паперові банкноти 1 і 2 гривні і монети гривні зразка 1996 року, замінюючи їх на монети 2018 року.

Як йдеться у повідомленні, монети номіналом 25 копійок зараз не розмінюються через вилучення з обігу монет номіналами 1, 2 та 5 копійок, що відбулося торік, й у банку вважають, що вилучення з обігу монет номіналом 25 копійок спростить готівкові розрахунки.

"Вилучення з обігу монет номіналом 25 копійок спростить готівкові розрахунки. Воно не матиме впливу на інфляцію, оскільки за відсутності монет номіналом 25 копійок під час готівкових розрахунків можуть застосовуватися правила заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою  за товари, роботи чи послуги (до сум, кратних 10 копійкам)" – заявив  заступник голови Національного банку Олексій Шабан.

За його словами, банкноти старого зразка, введені у обіг до 2003 року, уже майже не виконують свою функцію платіжного засобу. Зараз у обігу їх залишається близько 1,8% від загальної кількості банкнот в обігу.

Нагадаємо, у жовтні 2019 року НБУ вилучив з готівкового обігу монети дрібних номіналів: 1,2 та 5 копійок, а 20 грудня 2019 року Нацбанк випустив в обіг 5-гривневі монети.

Також, 20 грудня минулого року в обіг ввели оновлені банкноти номіналом 50 гривень, а з червня цього року з'явилися 10-гривневі монети.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.