Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Древнє городище

Золочів.Нет

Четвер, 29 липня 2021, 13:48

У древньому руському городищі Пліснесько відтворили хату X століття

Древнє городище

На Львівщині провели історичну реконструкцію житла древніх слов'ян, що проживали на території сучасного Золочівського району.

Про це повідомляє "Золочів.нет".

У Золочівському районі поблизу села Підгірці, презентували проєкт "Пліснеська хижа" – це реконструкція слов’янського заглибленого житла з предметами побуту, в якому проживали люди близько 1000 років тому.

Детально про цю цікаву історичну реконструкцію у коментарі "Золочів.нет" розповіли директор історико-культурного заповідника "Давній Пліснеськ" Володимир Шелеп,

"Цей проєкт зі самого початку розглядали як археологічний експеримент, тому що відбудовували за давніми способами спорудження та тими матеріалами, що були у древніх слов'ян. Надалі до житлової споруди будуть додаватись господарські, так, щоб сформувалась повноцінна господарська садиба. Проєкт передбачає максимальне відтворення побуту Х століття, з можливістю реального проживання", – розповів заступник директора Адміністрації історико-культурного заповідника "Давній Пліснеськ" Андрій Филипчук,

Охочі можуть відвідати заповідник і будову. Екскурсії проводяться за попереднім записом в інтерактивній формі.

Згдіно з матеріалами Вікіпедії, Пліснесько – давньослов'янське та давньоруське городище біля с. Підгірці Золочівського району Львівської області. Через літописне місто Пліснеськ лежав один із двох варязьких шляхів в Україну.

До 982 року не перебувало під впливом Києва, збудоване за іншою схемою, ніж східнослов'янські міста Подніпров'я та Приладожжя. Представляє зовсім тип городищ, які розвивалися до останньої чверті Х ст. у цьому регіоні, пов'язаному з моравськими впливами.

Збереглися вали й курганний могильник одного з найбільших на теренах України давньослов'янського та давньоруського поселення.

Археологічний матеріал показує, що в окремих регіонах Русі, зокрема в землях, заселених хорватськими та волинськими племенами, де розташовувалися велетенські городища, зокрема Пліснесько, набагато більше за тодішній Київ, перед кінцем Х ст. існувало розвинене диференційоване суспільство, здатне до утворення й утвердження державних механізмів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.