Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

обмін валют

Вівторок, 2 серпня 2022, 14:14

Нацбанк посилив вимоги до пунктів обміну валют

обмін валют

Нацбанк заборонив пунктам обміну валют табло з курсами.

Про це повідомила пресслужба Національного банку України. 

Національний банк посилив вимоги до пунктів обміну валют та заборонив їм інформувати про курс валют поза межами кас установ, тобто фактично заборонив мати табло з курсами.

За даними Нацбанку, небанківські установи, які здійснюють обмін валют, розпочали штучно підвищувати курс у готівковому сегменті ринку, чим фактично підтримували існування "банкоматного туризму".

"Таке підвищення курсу виглядає безпідставним на тлі відносної стабілізації попиту й пропозиції у безготівковому сегменті валютного ринку та може свідчити про винятково спекулятивні підходи до курсоутворення небанківськими установами" – підкреслили в НБУ.

Таке розхитування ситуації з курсом задля отримання додаткової маржі Нацбанк вважає неприпустимим. Відтак тепер інформація про встановлені курси купівлі та продажу іноземних валют має надаватися населенню в стандартизованому вигляді в чітко визначеному форматі.

А саме, у вигляді копії наказу про встановлення курсів купівлі та продажу іноземних валют. Ця інформація розміщуватиметься виключно в касах установ та їх структурних підрозділів.

Крім того, обмінникам забороняється інформувати про встановлені курси купівлі та продажу іноземних валют поза межами кас, привертаючи до них додаткову надмірну увагу будь-якими цифровими значеннями чи символами.

Також обмінники повинні знову подавати інформацію до Реєстру приміщень, в яких здійснюються валютні операції, а процес купівлі-продажу валют повинен здійснюватися виключно за відеоспостереження.

Для посилення контролю за здійсненням купівлі та продажу валют винятково із застосуванням РРО, інформація про їхнє використовувані передаватиметься до НБУ. Нацбанк зазначає, що наразі обмінники почасти ухиляються і практично не сплачують податок на прибуток.

Ці зміни не стосуються банків.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.