Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Андрій Садовий

Четвер, 25 серпня 2022, 12:47

Садовий мусить пускати журналістів на сесії Львівської міської ради

Андрій Садовий

Юристи наголошуть, що введення воєнного стану не є причиною не допускати ЗМІ на сесії.

Про це повідомляє Детектор медіа.

За словами юриста Центру демократії та верховенства права Андрія Матата, введення воєнного стану не причина не допускати ЗМІ на сесії органів місцевого самоврядування.

Під час воєнного стану журналісти так само можуть бути присутніми на засіданнях, вести зйомки чи прямі трансляції, а доступ до сесії можна обмежити тільки в тій частині, що містить інформацію, яка підлягає захисту.

"Запровадження військового стану в Україні не означає, що органи місцевого самоврядування на власний розсуд здійснюють свої повноваження, а навпаки – їхня діяльність в цей період врегульовується окремими законодавчими вимогами.

Про заборону здійснювати трансляцію пленарних засідань ради під час роботи сесії, тим більше журналістам, не йдеться. Загалом, закриті режими засідань, як правило стосуються діяльності тимчасових контрольних комісій рад, а сесії рад проводяться гласно із забезпеченням права кожного бути присутнім на них. Тому доступ до засідання не можна обмежити в цілому, а тільки в тій частині, що містить інформацію, яка підлягає захисту" – наголосив Андрій Матата.

Він пояснив, що інформація про використання бюджетних коштів становить суспільний інтерес, тому мешканці громади повинні знати про те, яким чином здійснюється використання місцевого бюджету, навіть в період воєнного стану.

"Закон про доступ до публічної інформації окремо визначає, що не може бути обмежено доступ до інформації про використання бюджетних коштів...

Заборона здійснювати зйомку засідання міської ради, на якому розглядалось питання про нагородження преміями та визначення конкретних преміантів, ніяк не обгрунтуєш діями, що можуть бути необхідними для відсічі збройної агресії проти України" – додав Матата.

Зазначимо, нещодавно у Сколівській міськраді депутати побили журналіста газети "Багнет нації", який прийшов на сесію, де мали розглядатися питання щодо відзначення діячів Сколівської ОТГ преміями. Мер Сколе Микола Романишин заборонив  журналісту вести зйомку, аргументуючи своє рішення тим, що на сесії мало йтися про надання допомоги ЗСУ.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.