Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львів

Вівторок, 7 березня 2023, 13:24

У Львові планують врегулювати розміщення творів мистецтва та створити експертну раду

Львів

Виконком розгляне положення розміщення творів мистецтва у Львові та створення спеціальної експертної ради.

Сьогодні, 7 березня, виконавчий комітет Львівської міської ради розглядатиме питання про розміщення творів мистецтва у громадському просторі Львівської МТГ.

Зокрема, йдеться про затвердження положення про розміщення творів мистецтва у громадському просторі Львівської МТГ та складу експертної ради.

"З метою підтримки мистецьких ініціатив, створення нових мистецьких локацій на території Львівської МТГ та врегулювання розміщення творів мистецтва у громадському просторі Львівської МТГ з дотриманням цілісного образу конкретного громадського простору виконавчий комітет вирішив затвердити положення про розміщення творів мистецтва у громадському просторі Львівської МТГ, склад експертної ради з питань розміщення творів мистецтва у громадському просторі Львівської МТГ" – йдеться у документі.

Загалом, це положення визначає правила створення та розміщення скульптур, мозаїк, фресок, сграфіто, мистецьких інсталяцій, стінописів (муралів) та інших творів мистецтва на території Львівської громади.

Основними завданнями цього положення є:

- залучення українських та закордонних митців до створення творів сучасного мистецтва у громадських просторах Львівської МТГ;

- визначення єдиної процедури розміщення творів мистецтва у громадських просторах Львівської МТГ.

Висновок щодо доцільності розміщення творів мистецтва у Львові розглядатиме та надаватиме експертна рада. Вона складатиметься з голови, заступника, секретаря експертної ради (без права голосу) та не менше семи членів.

Експертна рада виконує такі основні функції:

- здійснює розгляд звернень про розміщення творів мистецтва у громадських просторах Львівської МТ;

- формує рекомендації до пропонованих проєктів творів мистецтва та локації їх розміщення;

- має право повертати проєкти творів мистецтва авторам на доопрацювання;

- формує висновок про доцільність встановлення твору мистецтва у громадському просторі;

- надає пропозиції щодо залучення митців для створення творів мистецтва у громадському просторі.

Для того, щоб отримати дозвіл на розміщення творів мистецтва у Львові, потрібно подати офіційне звернення до Львівської міськради, яке потім виноситься на розгляд експертної ради.

Експертна рада аналізує отримані звернення про розміщення творів мистецтва, враховуючи художню цінність твору, соціальну значущість, відповідність тематики, концепції та технічних параметрів твору пропонованій локації розміщення та наявність письмової згоди балансоутримувача громадського простору на розміщення твору мистецтва.

За результатами розгляду звернення експертна рада формує висновок та рекомендації щодо доцільності встановлення твору мистецтва, які скеровує до відповідних підрозділів Львівської міської ради.

Головою експертної ради планують призначили головного архітектора Львова Антона Коломєйцева, а його заступником – ректора Львівської національної академії мистецтв Василя Косіва.

Додамо, у жовтні 2019 року у місті нарахували 236 мозаїк та мистецьких панно, які планують зберегти від знищення.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.