Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

мозаїка магазину "Океан"

П'ятниця, 18 жовтня 2019, 12:56

У Львові планують зберегти 236 особливо цінних історичних мозаїк

мозаїка магазину "Океан"

У місті нарахували 236 мозаїк та мистецьких панно, які планують зберегти від знищення.

Сьогодні, 18 жовтня, виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив рішення про затвердження переліку мозаїчних творів на території Львова. Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

Загалом до переліку особливо цінних історичних мозаїчних творів Львова, які необхідно зберегти, Львівська міськрада віднесла 236 мозаїки за 74 адресами. 25 з них розташовані у пам’ятках культурної спадщини, ще 10 є на МАФах, 226 використані в опоряджені фасадів та інтер’єрів будинків. 26 мозаїк знаходяться на будівлях, які споруджені до 1939 року, а 48 – після 1939 року.

Згідно із рішенням виконкому, ЛКП "Міський центр інформаційних
технологій" має розмістити на Порталі відкритих даних Львівської міської ради
перелік усіх мозаїк Львова, а підрядники, які зпоруджують нове будівництво чи реконструюють будинки з мозаїками, відтепер мають їх зберегти та відреставрувати.

За словами, начальниці управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко, станом на сьогодні створили облікові картки 48 адрес, які містять мозаїки. У цих картках є вся інформація про кожну мозаїку: опис, розмір, ким та коли створена, тощо.

Із цих мозаїк під загрозою знищення є мозаїка "Інформаційний простір", створена у 1981 році художником-живописцем Богданом Сойкою у будинку Торгпреси на вул.Володимира Великого, 2, а також мозаїка на проспекті Чорновола, 49 у будинку побуту "Ювілейний".

Нагадаємо, у липні забудовник знищив мозаїку з рибами авторства Володимира Патика на будівлі колишнього магазину "Океан", відтак виконавчий комітет міськради прийняв рішення про збереження історичних мозаїк на території Львова та вирішив скласти їх перелік. Однак вже у вересні цього року Львівська міськрада дозволила цій компанії, після сплати штрафу в 90 тис грн, продовжити реконструкцію магазину.

А у серпні, щоб зберегти панно колишнього заводу "Укрвино" на вул. Погулянка, міськрада Львова визнала його цінною пам’яткою радянського мистецтва. Крім цього, ще один забудовник пошкодив мозаїку, що була розміщена на паркані колишнього заводу Кінескоп (вул. Героїв УПА, 73).

Додамо, станом на початок вересня у місті нарахували 270 мозаїк та мистецьких панно, які планували зберегти від знищення.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.