Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Магазин "Океан"

П'ятниця, 2 серпня 2019, 12:15

У Львові офіційно перелічать всі мозаїки міста

Магазин "Океан"

Міськрада Львова збере інформацію та перелічить усі мозаїки на території міста.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

Сьогодні виконком Львівської міської ради прийняв рішення про узагальнити інформацію про історичні мозаїчні твори на території Львова та скласти їх перелік.

Зокрема, в цей перелік входять будь-які мозаїки, що знаходяться у Львові, в тому числі і радянського періоду та часів незалежної України. Зібрану інформацію про мозаїки розмістять на Порталі відкритих даних Львівської міської ради, що зможе зобов'язати всіх забудовників та чиновників міськради враховувати їх при видачі документації на виконання будівельних робіт.

За словами начальниці управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілії Онищенко,в Україні здійснена інвентаризація мозаїк до 1939 року, тому зараз необхідно інвентаризувати саме радянські мозаїки, які так само мають мистецьку вартість. Окрім того, у міськраді планують відремонтувати мозаїки, які перебувають у незадовільному стані.

Загалом, поки у Львові зареєстрували 137 мозаїк, з них 33 – радянського періоду.

Нагадаємо, 18 липня інспекція держархбудконтролю отримала доручення на проведення позапланової перевірки будівлі колишнього магазину "Океан" на предмет дотриманні містобудівного законодавства.

Інспекція Держархбудконтролю перевірила будівлю і виявила, що забудовник справді знищив історичну мозаїку, але компанія обіцяє відновити її в тому ж орнаменті. 19 липня виконавчий комітет Львівської міськради скасував містобудівні умови і обмеження цьому забудовнику.

Додамо, 22 липня на порталі е-петицій Олеся Домарадзька зареєструвала петицію з вимогою оприлюднити план реконструкції магазину "Океан" у Львові, затверджений компетентними органами містобудування.

Також вчора, 23 липня, відбулася зустріч Андрія Садового з реставраторами та художниками щодо цієї ситуації, на якій фахівці запевнили міського голову, що відновити мозаїку можливо.

1 серпня стало відомо, що забудовника оштрафують на 90 тис. грн за знищення мозаїки. 

Зазначимо, маркет "Океан" був збудований у 1982 році. Мозаїку з рибами було створено на основі ескізу відомого львівського художника Володимира Патика. У 2012 році Варіанти поспілкувалися з митцем.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.