Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

мозаїка магазину "Океан"

Vgorode.ua

Вівторок, 23 липня 2019, 12:38

Львів'яни вимагають оприлюднити ім'я посадовця, який дозволив знищити мозаїку "Океану"

мозаїка магазину "Океан"

У Львові зареєстрували петицію з проханням оприлюднити план реконструкції магазину "Океан" та ім'я посадовця, що підписав дозвіл на знищення будівлі.

22 липня на порталі е-петицій Олеся Домарадзька зареєструвала петицію з вимогою оприлюднити план реконструкції магазину "Океан" у Львові, затверджений компетентними органами містобудування.

Зокрема, в тексті петиції автор від імені громадськості Львова вимагає оприлюднити робочу документацію з планом реконструкції знищеної мозаїчної композиції "Море і риби" роботи Володимира Патика і затвердженням цього плану відповідальними посадовими особами. 

"Ми вимагаємо оприлюднити ім'я посадовця, що підписав дозвіл на знищення будівлі. Ця людина не має права займати свою посаду. Ми, як громадський контроль хочемо знати, чи було вжито достатньо превентивних методів для уникнення ситуації, що склалася.

Чи була офіційна задокументована домовленість з забудовником про умови збереження пам'ятки культури і мистецтва, а чи тільки усні домовленості. І якщо в плані реконструкції не було зазначено умови про збереження мозаїки, то хто його склав і затвердив? Ми хочемо знати з чиєї вини так склалося і які необхідно провести дії, щоб це не повторилося в майбутньому", – йдеться в дописі.

Наразі петиція набрала 22 голоси із 500 потрібних.

Нагадаємо, 18 липня інспекція держархбудконтролю отримала доручення на проведення позапланової перевірки будівлі колишнього магазину "Океан" на предмет дотриманні містобудівного законодавства. Про знищення мозаїки магазину повідомили на сторінці у Фейсбуці групи "Зручне місто".

Інспекція Держархбудконтролю перевірила будівлю і виявила, що забудовник справді знищив історичну мозаїку, але компанія обіцяє відновити її в тому ж орнаменті.

19 липня виконавчий комітет Львівської міськради скасував містобудівні умови і обмеження забудовнику, який під час реконструкції магазину "Океан" на вулиці Володимира Великого знищив мозаїку.

Зазначимо, маркет "Океан" був збудований у 1982 році. Мозаїку з рибами було створено на основі ескізу відомого львівського художника Володимира Патика. У 2012 році Варіанти поспілкувалися з митцем.

Володимир Патик помер 2016 року на 90 році життя.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.