Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

банк у Львові

Четвер, 27 липня 2023, 15:18

Нацбанк зменшив облікову ставку до 22%

банк у Львові

Національний банк України зменшив облікову ставку з 25% річних до 22%.

Про це повідомила пресслужба Національного банку України. 

Правління Національного банку України сьогодні, 27 липня, вперше з червня 2022 року, ухвалило рішення зменшити облікову ставку до 22% річних.

У Нацбанку заявили, що стрімке сповільнення інфляції та стійка ситуація на валютному ринку уможливлюють початок циклу зниження облікової ставки.

За даними НБУ, споживча інфляція в річному вимірі з більше ніж 26% на початку року сповільнилася до 12,8% у червні, що перевершило очікування банку. Крім ефекту бази порівняння, на зниження інфляції вплинули чинники пропозиції, у тому числі насичення ринків продовольства та пального, а також зниження світових цін на енергоносії.

"Оновлений макропрогноз НБУ передбачає подальше зниження облікової ставки. Це відбуватиметься поступово, щоб не зашкодити тенденції до сталого зниження інфляції та стійкості валютного ринку. Головною передумовою цього є підтримання достатньої привабливості гривневих активів, що забезпечуватиме захист заощаджень в національній валюті від інфляційного знецінення" – наголосили у Нацбанку.

Згідно з прогнозами, облікова ставка в І кварталі 2024 року може бути знижена до 18%.

Нагадаємо, у червні 2022 року Національний банк України підвищив облікову ставку з 10% до 25% річних, а у вересні вирішив зберегти її на цьому рівні.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.