Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Львів

ЛМР

Субота, 16 вересня 2023, 18:10

Об'єкти ЮНЕСКО у Львові внесли до Списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою

Львів

Комітет всесвітньої спадщини закликав не допускати будь-яких дій, які можуть зашкодити цим об'єктам.

Два видатних об'єкти культурної спадщини України – Собор Святої Софії та Києво-Печерська лавра у Києві та історичний центр Львова – внесли до Списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою через небезпеку, яку створює російська агресія.

Про це повідомив Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО на своєму засіданні в Ер-Ріяді вчора, 15 вересня.  

Це означає, що ці об'єкти, які є символами української історії, культури та духовності, потребують невідкладної міжнародної допомоги для їхнього збереження та захисту в умовах війни. Комітет закликав всі держави-учасниці Конвенції про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини дотримуватися своїх зобов'язань і не допускати будь-яких дій, які можуть пошкодити цим об'єктам.

Собор Святої Софії та Києво-Печерська лавра є свідками народження православного християнства на Русі та мають велике значення для розвитку європейської цивілізації. Історичний центр Львова є прикладом багатовікового сумісного існування різних народностей, релігій та культур. Обидва об'єкти були включені до Списку всесвітньої спадщини у 1990 та 1998 роках відповідно.

Включення цих двох об'єктів до Списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою, сталося після того, як у січні 2023 року туди було включено Історичний центр Одеси. Це свідчить про серйозну загрозу для культурної спадщини України внаслідок російської анексії Криму та військової інтервенції на сході країни. ЮНЕСКО висловлює свою солідарність з українським народом і підтримує його зусилля зі збереження своєї ідентичності та спадщини.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що Комітет планував розглянути перелік з 20 культурних об'єктів, в якому серед іншого були також три дерев'яні церкви Львівщини

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.