Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Віденська кав’ярня

city-adm.lviv.ua

Вівторок, 23 січня 2024, 10:16

Віденську кав’ярню оштрафували на 170 тисяч гривень за встановлені на терасі склопакети

Віденська кав’ярня

Львівська міськрада продовжує судитися із власником "Віденської кав’ярні" за нищення пам’ятки архітектури.    

Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради.

Львівський заклад "Віденська кав'ярня" оштрафували на 170 тисяч гривень через "умисне доведення кав'ярні, яка є пам'яткою архітектури, до руйнації". Постанову про фінансові санкції підписала Львівська міська рада через порушення закону "Про охорону культурної спадщини".

Як розповіли у департаменті містобудування Львівської міської ради, йдеться про встановлені на терасі склопакети, з допомогою яких власники фактично створили незаконну прибудову в приміщенні пам'ятки архітектури.

Кілька років тому управління охорони історичного середовища видало приписи про демонтаж склопакетів на терасі. Проте власник кав'ярні скасував його через суд. Тоді представники "Віденської кав'ярні" виграли суд першої інстанції та апеляцію. Проте торік справа потрапила у Верховний Суд України, який уже задовольнив скаргу Львівської міськради та скерував справу про демонтаж конструкцій на повторний розгляд.

Ключовими для перегляду справи стали такі факти:

-       встановлення огороджувальних конструкцій відбулося без погодження проєктної документації;

-       будівля розташована в історичному ареалі міста та в зоні ЮНЕСКО;

-       збереження об'єктів культурної спадщини та запобігання їхньому руйнуванню внаслідок несанкціонованої господарської діяльності, на думку суду, є одним із головних завдань органів місцевого самоврядування.

"Віденська кав'ярня" розташована на території історичного ареалу Львова, в зоні ЮНЕСКО і в об'єкті культурної спадщини – у будинку пам'ятці-архітектури. Будинок складається з трьох поверхів та тераси, які власники за невідомих обставин поділили на окремі об'єкти нерухомості з окремими техпаспортами.

Власне саме такі маніпуляції з адресами і дозволили у суді уникнути виконання припису від Львівської міськради. У зв’язку з новою адресою, на папері будівля автоматично перестала належати до пам’ятки культурної спадщини.

У вівторок, 23 січня, відбудеться чергове судове засідання у справі "Віденської кав’ярні".

Зазначимо, власником "Віденської кав'ярні" є львів'янин Олег Мандзюк, він очолював Генеральне консульство України в Кракові у 2015-2019 роках, ексдепутат Львівської обласної ради від блоку Наша Україна. Також свого часу він активно долучався до створення  партії Народного фронту на Львівщині.

Нагадаємо, у травні 2023 року Верховний Суд скерував на повторний розгляд справу про демонтаж конструкцій тераси "Віденської кав'ярні".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.