Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

пам'ятка архітектури

П'ятниця, 19 квітня 2024, 15:57

На Львівщині пропонують реставрувати пам'ятки архітектури за кошти з продажу комунального майна

пам'ятка архітектури

Комісія облради обговорила можливості збереження об’єктів комунальної власності, які є пам’ятками архітектури.

Про це повідомила пресслужба Львівської обласної ради.

Вчора, 18 квітня, під час засідання комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму облради депутати подали пропозиції щодо можливості використання коштів від продажу комунального майна для збереження пам’яток архітектури, які перебувають у власності комунальних установ Львівщини.

Зокрема, у власності Львівської обласної ради перебуває понад 90 об’єктів, які є пам’ятками архітектури. Більшість з них потребують реставраційних та відновлювальних робіт, а також й протиаварійних заходів.

"Маємо такі комунальні установи, які постійно розвиваються, залучають позабюджетні кошти, реалізують грантові проєкти і мають можливість вкладати фінансовий ресурс у покращення інфраструктури. Однак є й такі, і їх більшість, що мають у користуванні пам’ятки архітектури, але потребують підтримки з обласного бюджету. У кошторисних призначеннях не передбачено кошти на такі потреби, тому слід шукати інші шляхи, щоб допомогти нашим закладам" – заявив в. о. начальника управління майном спільної власності облради Андрій Білоус.

Як зазначив голова комісії Іван Щурко, зважаючи на воєнний стан фінансування таких об’єктів є обмеженим.

"Складно очікувати, що наші обласні заклади зможуть самостійно планувати і реалізовувати комплексні реставраційні роботи, однак робити перші базові, необхідні кроки вони можуть, зокрема рішенням комісії передбачено обов'язкове оновлення облікової документації на пам'ятки та укладення охоронних договорів до 1 вересня цього року. Це перший, але обов'язковий крок, який дозволить об'єктивно оцінити стан і нагальні потреби пам'яток, визначити, які першочергові протиаварійні заходи слід здійснити" – наголосив Іван Щурко.

У результаті члени комісії вирішили зібрати робочу зустріч, щоб детальніше проаналізувати стан пам'яток та виробити можливий алгоритм дій для ефективнішого управління і збереження об'єктів комунального майна.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.