Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

науковець

loda.gov.ua

Середа, 24 січня 2024, 15:11

У Львові почнуть виготовляти антибіотики

науковець

Науковці Львівського університету створюють українсько-німецький центр з виробництва антибіотиків.

Про це повідомила пресслужба Львівської обласної військової адміністрації.

Українсько-німецький центр зразкових досліджень природних сполук (CENtR) втілюватиме у життя біотехнологічна компанія TзОВ "Експлоджен" спільно з Інститутом фармацевтичних досліджень Саарланду імені Гельмгольца у партнерстві з  науковцями кафедри генетики та біотехнології Львівського університету. 

За попередніми даними CENtR розпочне свою роботу вже в середині 2024 року.

"Ці питання науковці обговорили нещодавно на 14-му засіданні українсько-німецької робочої групи з науково-технологічного співробітництва, що відбулося у Німеччині. У конкурсному доборі з поміж більш ніж 50 проєктів Федеральне Міністерство освіти і досліджень Німеччини BMBF, обрало чотири. Загальне фінансування кожного центру – близько 2,5 мільйонів євро на чотири роки" – йдеться у повідомленні.

За словами головного наукового співробітника кафедри генетики та біотехнології біологічного факультету професора Богдана Осташа, якщо проблему стійкості до антибіотиків у світовому вимірі не вирішити у найближчі роки, то до 2050 року це призведе до додаткових 10 мільйонів смертей і фінансових втрат у розмірі 80 трильйонів євро. 

Не менш гострою є ця проблема і для України у часі війни. Неконтрольоване використання низки антибіотиків "останньої надії" на лінії фронту, за неможливості дотримання асептичності та мінімальної гігієни вже починає звужувати коло антибіотиків, якими можна лікувати поранених. 

Команда науковців CENtR – це здебільшого працівники чи випускники біологічного факультету ЛНУ ім. Івана Франка, які стажувалися у провідних наукових закладах світу і мають великий досвід у дослідженні хімії та біології природних сполук.

CENtR ставить собі за мету розкрити генетичну та хімічну різноманітність ґрунтових бактерій актиноміцетів для того аби виявити нові сполуки з антибактерійною та іншими біоактивностями, з перспективою подальшого медичного застосування.

Очікується, що CENtR як громадська організація по завершенню фінансування з боку BMBF, буде функціонувати завдяки підтримці з боку комерційних партнерів цього проєкту (компанії "Ензим", "Експлоджен"), а також завдяки участі Львівського університету у міжнародних наукових конкурсах.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.