Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

декомунізація на Львівщині

loda.gov.ua

Середа, 31 січня 2024, 10:50

На Львівщині демонтували всі радянські пам'ятники

декомунізація на Львівщині

В області демонтували всі 312 об'єктів радянської пропаганди.

Про це повідомила пресслужба Львівської обласної ради.

Станом на сьогодні на території Львівської області демонтували всі відомі пам’ятки комуністичного режиму. Загалом у семи районах Львівщини демонтували 312 таких об’єктів. 

Зокрема, за рік декомунізації у Львівському районі демонтували 78 об'єктів, у Червоноградському – 62, Золочівському – 51, Самбірському – 42, Стрийському – 29, Яворівському – 27, Дрогобицькому – 25.

"У січні 2023 року ми зробили інвентаризацію і виявили 183 об'єкти комуністичної пропаганди. Проте їх було набагато більше. За рік вдалося демонтувати 312 пам'ятників радянської доби, про які нам стало відомо. Були й конфліктні ситуації. Були люди, які казали, що звикли, адже пам’ятнику 50 років – не треба його демонтовувати. Доводилося їх переконувати" – пояснив перший заступник начальника Львівської ОВА Андрій Годик.

Найбільше пам'ятників на Львівщині були присвячено радянському воїну. Виготовлені з бетону, більшість з них були в аварійному стані.

Нагадаємо, у вересні 2022 року на сесії Львівської обласної ради депутати прийняли рішення про завершення декомунізації та деколонізації на території Львівської області.

Додамо, раніше Верховна Рада прийняла законопроєкт, яким заборонила давати географічним об'єктам назви, пов'язані з Росією та її діячами.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.