Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

музей Шухевича

ФБ Козицького

П'ятниця, 2 лютого 2024, 14:57

Влада досі не може визначитися, хто відбудовуватиме музей Шухевича, який знищила ракета

музей Шухевича

На сесії облради, можливо, ініціюють звернення до Андрія Садового з проханням передати функцію замовника будівництва Львівській обласній раді.  

У вівторок, 30 січня, Комісія з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської обласної ради погодила рішення висунути на сесію Львівської обласної ради проєкт рішення "Про відбудову Музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича та забезпечення захисту музейних установ і місць національної пам’яті Львівщини в умовах воєнного стану".

Як розповів керівник Львівського історичного музею Роман Чмелик було кілька різних пропозицій від фондів, міської та обласної влади щодо відбудови музею, який знищено внаслідок влучання ракети. 

"Поки що, питання до кінця не вирішене. Один з варіантів, це швидко відбудувати будинок, який був зруйнований, тобто зробити його копію. І є пропозиція від фонду Порошенка, що вони беруть на себе фінансування цієї відбудови. Петро Олексійович передав сертифікат на 4 млн грн, які вважаються, буде достатньо для відбудови цього будинку" – пояснив Роман Чмелик.

Він наголосив, що не може використати цей сертифікат, оскільки будинок не є власністю облради, його орендували, відтак роботи повинні починатися із замовлення проектно-кошторисної документації. Тому директор звернувся до міського голови Львова, щоб той надав право забудовника Львівському історичному музею, тільки після цього можна буде скористатися наданими коштами.

Натомість у міськраді хотіли оголосити міжнародний конкурс на відбудову музею після закінчення війни. Голова комісії наголосив на тому, що абсурдність ситуації полягає у тому, що музей – обласний, але конкурс повинно оголошувати місто. Тому заявив, що необхідно об'єднатися та створити спільний конкурс.

Крім того, директор музею просив управління комунальної власності міста, яке є балансоутримувачем, віддати обгорілі сходи, які хочуть законсервувати як матеріал музею. 

"Перше дамо, потім не дамо. Приїхали забрали. Написав я лист з проханням передати у власність ці обгорілі сходи. Бо вони є у власності міськради. Щоб їх музеєфікувати, я повинен мати дарчий лист від власника, тому що навіть, якщо це є пошкоджене майно, воно є майном міської ради. Мені відповіли, що можна брати на тимчасове збереження, але тоді по закону я не можу їх законсервувати" – додав Роман Чмелик. 

Роман Чмелик зазначив, що у відбудованому музеї будуть виставляти копії експозицій, а не оригінали, поки не буде підтвердження безпечності. 

"Уже зараз ми  підготували заявку на конкурс в Українському культурному фонді щодо створення віртуального музею Романа Шухевича і дуже сподіваємося його виграти" – додав Роман Чмелик.  

Можливо, на сесії облради ініціюють звернення до Андрія Садового з проханням передати функцію замовника будівництва Львівській обласній раді.

Нагадаємо, 1 січня внаслідок влучання російського безпілотника виникла пожежа у музеї генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича у Білогорщі, Львів. 

Додамо, міський голова Львова Андрій Садовий також пообіцяв відновити музей Шухевича, однак вже після перемоги з одночасним розширенням і реконструкцією його будівлі. 

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.