Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська міськрада

Четвер, 8 лютого 2024, 11:23

Львівські депутати вимагають в КМУ продовжити виплачувати соцдопомогу переселенцям

Львівська міськрада

Депутати звернулися до уряду з вимогою продовжити виплати соціальної допомоги для внутрішньо переміщених осіб до кінця воєнного стану.

Сьогодні, 8 лютого, на сесії Львівської міської ради депутатка фракції  Європейська Солідарність Анастасія Окряк зачитала звернення до Кабінету Міністрів України щодо продовження виплати соціальної допомоги для внутрішньо переміщених осіб до кінця воєнного стану.

За її словами, згідно з постановою уряду №332, більшість переселенців, що постраждали внаслідок збройної агресії РФ проти України, позбавляються виплат соціальної допомоги. З 1 березня право на допомогу матимуть лише окремі категорії громадян.

"Беручи до уваги заклик громадської спілки "Асоціація молодих ВПО", що була подана до депутатів Львівської міської ради, було ухвалене рішення звернутися до КМУ з приводу продовження виплати соціальної допомоги для внутрішньо переміщених осіб до кінця воєнного стану" – наголосила Окряк.

Станом на зараз з понад 4,8 мільйона осіб, які обліковуються як переселенці, лише близько 2,6 мільйона отримують виплати. При цьому майже 40% з них наприкінці минулого року жили лише на ці кошти, оскільки не знайшли роботу або вона малооплачувана.

"Мінсоцполітики, як автор запропонованих змін, заявляє, що підтримка ВПО надалі буде спрямована на забезпечення їх інтеграції до приймаючих громад, стимулювання непрацюючих до працевлаштування, надання цільових інструментів підтримки під конкретні життєві потреби, підтримку родин, які не мають достатнього ресурсу для оренди житла, розвиток послуг з догляду за непрацездатними членами родини. Проте за визнанням віце-прем’єра Ірини Верещук насправді зменшення виплат пов’язане виключно із потребою зменшення видатків державного бюджету" – йдеться у тексті звернення.

Наразі у Львові проживають понад 106 тисяч внутрішньо переміщених осіб. 

"Важливо продовжити підтримувати внутрішньо переміщених осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах. Сприяючи при цьому їх повноцінній інтеграції в громадах, де вони оселилися. Однак припинення чи зменшення підтримки має відбуватися після, а не до повноцінної інтеграції та адаптації.

Відтак Львівська міська рада вважає, що виплати соціальної допомоги для внутрішньо переміщених осіб мають бути продовженими до кінця воєнного стану та закликає уряд відмовитися від запланованого різкого зменшення кола тих, хто їх отримуватиме" – пояснила Анастасія Окряк.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.