Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська обласна рада

Середа, 21 лютого 2024, 12:14

Комісія екології облради не підтримала рішення створення близько 25 наглядових рад комунальних підприємств

Львівська обласна рада

Члени комісії аргументували їх недоцільність, а також вважають фінансування цих рад неефективним витрачанням коштів. 

Вчора, 20 лютого, Комісія з питань з питань екології, природних ресурсів Львівської обласної ради не підтримала рішення про наглядові ради комунальних підприємствах.

Найбільше членів комісії обурило рішення виділяти на створення та утримання наглядових рад близько п'яти мільйонів гривень.

"Доцільніше було б виділити хоча б по одному працівнику в кожній фракції на платній основі, експерта чи спеціаліста, який буде допомагати. Для того, щоб можна було узагальнювати дані, робити аналітику та була співпраця між комісіями.. У нас 8 основних фракцій, по одній людині з фракції було б достатньо" – заявив депутат Львівської облради від Свободи Михайло Байтала.

Однак голова комісії Віталій Свіщов зазначив, що кількість членів наглядової ради не може бути менше, ніж 3 особи, та більше семи осіб. Крім цього, у положенні не вказано перелік підприємств та їхню точну кількість, на які планують створити наглядові ради. 

Очільник управління майном спільної власності Андрій Білоус пояснив, наглядова рада утворюється на комунальних підприємствах, які мають певні критерії.  

Перша категорія, це вартість активів яких перевищує 5 млн грн. На Львівщині таких 9 підприємств, з них 7 – Галсільлісів, комунальне підприємство нерухомість та майно, комунальне підприємство профдзеінфекція і одна аптека. 

Друга категорія, це підрпиємтсва, які мають чистий дохід 5 мільйонів, таких є близько 20, серед них профдзеінфекція , кілька БТІ, дві аптеки, підприємство автотранспортного обслуговування та Галсільліси.

Ще один критерій це сисельність понад 50 чоловік, яка є у трьох підприємстваа, а саме львівське БТІ – 94 особи, Старосамбірський Галсільліс – 55 осіб та львівська госпрозрахункова поліклініка – 55 осіб.

І лише одне підприємство має прибуток більше 2 млн грн це Сколівський Галсільліс.

"Якщо створювати наглядові ради у кожному Галсільлісі, не знаю на скільки це ефективно. Чи створювати наглядові ради в аптеці, чи ми вважаємо аптеки стратегічним підприємством? Це теж недоцільно. Краще обирати галузево, накприлад, окремо наглядову раду — для Галсільлісів, окрему — для аптек. Для підприємства нерухомості та майна взагалі не бачу сенсу, бо це, грубо кажучи, звичайний ЖЕК" – пояснив Андрій Білоус.

Загалом, необхідно створити мінімум 25 наглядових рад. 

Члени комісії майже одноголосно погодились у недоцільності створення таких наглядових рад над комунальними підприємствами, тому що вони сковуватимуть повноваження керівників, а також комісія вважає, що їх фінансування це неефективне витрачання коштів. 

"За" прийняття такого рішення проголосував лише голова комісії Віталій Свіщов, всі інші члени комісії були проти. 

Нагдаємо, у облраді підготували проєкт рішення про створення наглядових рад при комунальних закладах Львівщини.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.