Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Степан Хмара

Середа, 21 лютого 2024, 14:20

Помер політв'язень, правозахисник і дисидент Степан Хмара

Степан Хмара

Сьогодні на 87-му році життя помер правозахисник, громадський діяч та Герой України Степан Хмара.

Про це повідомила дружина Степана Хмари Роксолана Хмара на своїй сторінці у Фейсбуці.

Сьогодні, 21 лютого, на 87-му році життя помер правозахисник, громадський діяч, дисидент, Герой України та народний депутат України I, II і IV скликань Степан Хмара.

"Не хочу у це повірити. Не хочу це писати. Мій найдорожчий у світі чоловік помер. Все. Ми всі робили все, що могли і навіть більше. Ми так хотіли, щоб він був з нами, коли проголосять нашу Перемогу... Він так любив Україну і українців. Він рвав свою душу і серце за неї. І Україна підніметься з попелу, вона Воскресне! Я знаю…" – написала Роксолана Хмара.

Останнім часом Степан Хмара тяжко хворів. У вересні 2023 року його госпіталізували у віденську клініку. 

Зазначимо, Степан Хмара народився у 1937 році в селі Боб’ятин на Сокальщині, сьогодні – Червоноградський район Львівської області. Навчався на стоматологічному факультеті Львівського медичного інституту. У 1980 році КДБ засудило його до 7 років ув'язнення в таборах суворого режиму та 5 років заслання за "українську націоналістичну діяльність".

У 1987 році він повернувся в Україну. У 1988 році став одним із керівників Української гельсінської спілки – політичної опозиції комуністичному режиму. У 1990 році Степана Хмару обрали народним депутатом українського парламенту. З відновлення незалежності України Степан Хмара ще двічі обирався народним депутатом. Продовжував вести боротьбу за невинно засуджених українців і політичних в'язнів.

У 2006 році отримав звання Герой України.

Додамо, у 2013 році Степан Хмара виступив з прощальними словами на похороні політв'язня і дисидента Михайла Гориня.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.