Зміст статті

25 березня 2024

ІнПарк Борислав на Львівщині

Становлення індустріального парку ІнПарк Борислав у Бориславі.

На початок 2024 року в Україні було відомо про створення 73 індустріальних парків. На Львівщині зареєстрували будівництво 13 індустріальних парків.

Парків, що вже працюють, експерти нараховують 12, зокрема три на Львівщині: Рясне-2/Е-10, Спарроу Парк у Львові та Новороздільський індустріальний парк. До державного реєстру на кінець 2023 року внесли 61 індустріальний парк, зокрема 8 на Львівщини. У березні Кабінет міністрів України вирішив внести у державний реєстр ще один парк, який створюють у Львівській області, а саме "ІнПарк Борислав".

проєкт ІнПарк Борислав (фото: abmk.ua)

Праця над створенням і внесенням до державного реєстру ІнПарк Борислав триває вже два роки. Міський голова Борислава Ігор Яворський розповів, що умовою внесення ІнПарк Борислав до держреєстру було погодження Концепції парку 13 міністерствами та відомствами у Києві. Ініціатором створення індустріального парку стала Бориславська міська рада.

Задля цього муніципалітет виділив земельну ділянку площею 20 га, яка облаштована необхідною інженерно-технічною інфраструктурою для розміщення нових промислових об'єктів. Планується, що на цій території розмістяться підприємства  деревообробної та меблевої промисловості, металообробні та машинобудівні підприємства, а також підприємства суміжних галузей. Індустріальний парк "ІнПарк Борислав" створюють терміном на 30 років.

Важливою передумовою внесення ІнПарк Борислав до державного реєстру стало проведення конкурсу на керуючу компанію та підписання у вересні 2023 року міськрадою Борислава договору про його створення та функціонування з управляючою компанією "Хаб меблевих технологій". 

проєкт ІнПарк Борислав (фото: abmk.ua)

Держава вимагає наявність управляючої компанії, адже саме вона забезпечує створення, розвиток та експлуатацію інженерної інфраструктури парку, залучає резидентів та надає їм комплексну підтримку на всіх етапах виконання їхніх інвестиційних проєктів. Саме керуюча компанія насамперед зацікавлена в ефективному розвитку проєкту.

Зазначимо, що Уряд може забрати з державного реєстру ті індустріальні парки, які тривалий час не матимуть управляючої компанії. Наприклад, у березні 2024 року уряд виключив 4 індустріальних парки з реєстру.

Андрій Білий, директор керуючої компанії ТОВ "Хаб меблевих технологій", розповів Варіантам, що проєкт "ІнПарк Борислав" зацікавив відомого українського виробника офісних меблів компанію Art Metal Furniture (AMF) з міста Дніпро. 

"Компанія шукала можливості для масштабування свого виробництва. Опрацьовувались різні варіанти розміщення заводу на заході України для зменшення логістичного плеча, адже меблі експортуються у понад 40 країн світу. Її керівництво визнало цікавою та перспективною можливість використати свій досвід створення й розвитку меблевого виробництва у проєкті індустріального парку. Для цього створили компанію "Хаб меблевих технологій", яка розвиватиме новий напрямок. Фахівці "АМФ Україна" залучені до реалізації проєкту інвестиційного парку від самого його початку", – пояснив Білий. 

проєкт ІнПарк Борислав (фото: abmk.ua)

Концепцію парку розробляли разом з відомою львівською архітектурною компанією abmk. Серед її проєктів, наприклад, проєкт реконструкції будівлі УКУ у Львові на вул. Свєнціцького, готелю Святий Шарбель у Моршині, будівель інвестпарку Спарроу Парк у Львові тощо. 

Андрій Білий зазначив, що сьогодні тривають підготовчі роботи до початку будівництва індустріального парку. На земельній ділянці провели геологічні та геодезичні дослідження, отримали технічні умови для підключення комунікацій.  

"Ще багато попереду роботи до початку будівництва, але маємо амбітний план розпочати будівництво першого заводу вже цього року. Необхідно підготувати всю проєктно-кошторисну документацію, затвердити містобудівну документацію. Також потрібно узгодити окремі деталі проєкту з побажаннями майбутніх резидентів парку. Планова площа забудови складатиме понад 100 тисяч квадратних метрів промислової та складської нерухомості", – пояснив він. 

Загалом у реалізацію проєкту ІнПарк Борислав потрібно залучити близько 2,2 млрд грн інвестиційних коштів. 

"Під час війни це, звісно, складне завдання, але ми вже маємо певні напрацювання. Опрацьовуємо пул резидентів індустріального парку. Ми пропонуємо надзвичайно гнучкі умови, адже першим завданням під час війни є створення можливості для виробників робити свою справу, створювати робочі місця, платити податки, зміцнювати економіку країни. Це як ніколи важливо!", – розповів Білий. 

проєкт ІнПарк Борислав (фото: abmk.ua)

За попередніми оцінками повноцінний запуск ІнПарк Борислав дозволить створити дві тисячі робочих місць, а його резиденти поповнятимуть державний та місцевий бюджети щорічно на загальну суму майже 750 млн грн. 

"Індустріальний парк – це хороший інструмент для залучення інвесторів у громаду. Тож віримо, що все вдасться, а "ІнПарк Борислав" стане привабливим промисловим майданчиком", – зазначив міський голова Борислава Ігор Яворський. 

Внесення до державного реєстру – це важливий етап для будівництва та розвитку індустріальних парків. З моменту реєстрації індустріальний парк набуває свого правового статусу, відповідно починають діяти всі податкові стимули та державні програми щодо розвитку індустріальних парків. З моменту реєстрації всі виробничі компанії, які працюють на території індустріального парку, наприклад, не платять податок на прибуток перші 10 років, не платять ПДВ та мито для свого обладнання та запасних частин, а також користуються іншими пільгами та стимулами. 

Важливо, що цього року уряд вперше передбачив на розвиток індустріальних парків 1 млрд грн у державному бюджеті. Ці кошти планують скерувати на  будівництво мереж та інфраструктури (до 60 млн грн на один індустріальний парк), а також на компенсацію витрат на проєктування та отримання технічних умов  та компенсацію відсотків за кредитами.

У найближчі три роки держава допоможе облаштувати інфраструктуру для 25 індустріальних парків. Перед тим, у 2023 році уряд також схвалив Стратегію розвитку індустріальних парків на 2023-2030 роки, яка сприятиме формуванню привабливого інвестиційного середовища та розвитку національної економіки.


фото: boryslavrada.gov.ua

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.