Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська облрада

Вівторок, 9 квітня 2024, 11:40

Облрада Львівщини планує звернутись до ВРУ щодо прийняття законів з обороноздатності держави

Львівська облрада

В облраді планують звернутись до ВРУ та Кабміну щодо ухвалення законів про фінансування з місцевих бюджетів заходів з обороноздатності держави.

Про це йдеться у проєкті рішення, опублікованому на сайті Львівської обласної ради.

Депутатка Львівської обласної ради Ірина Гримак 8 квітня цього року зареєструвала на сайті облради проєкт рішення про звернення до Верховної Ради та Кабінету міністрів щодо ухвалення законопроєктів, які врегулюють питання фінансування з місцевих бюджетів заходів, спрямованих на посилення обороноздатності і безпеки держави.

Йдеться про прохання пришвидшити розгляд законопроєктів No 9560-1 від 16 серпня 2023 року та No 9559-д від 30 серпня 2023 року, які нормативно врегулюють питання фінансування з місцевих бюджетів заходів, спрямованих на посилення обороноздатності і безпеки держави, а також напрацювати зміни до Бюджетного кодексу України, якими розв'язати питання фінансового ресурсу для забезпечення виконання громадами повноважень у сфері безпеки та оборони.

"У жовтні 2023 року з місцевих бюджетів вилучили так зване "військове ПДФО", у результаті чого збитки для громад від цього рішення обраховуються в мільйони гривень. Держава упродовж усього цього часу не створила належного правового механізму для можливості громадам напряму скеровувати кошти на підтримку військових частин та військовослужбовців відповідно до їхніх запитів. Щоразу перед тим, як задовольнити конкретний запит військових, керівництво територіальних громад мусить добре подумати та віднайти різні запобіжники для того, щоб убезпечити себе від можливого покарання за свою ініціативу в майбутньому.

Непоодинокими є випадки, коли використання такого поширеного серед
громад механізму, як цільові субвенції для військових частин є не зовсім
дієвим, адже потребує багато часу. З огляду на те, що ситуація на фронті
змінюється досить швидко, більшість їхніх запитів втрачають актуальність, а
частина субвенцій залишається не використаною. На додаток, чинне
законодавство прямо не дозволяє громадам закупляти напряму для військових частин те, про що вони найчастіше пишуть у своїх запитах до громад: дрони, тепловізори, РЕБи чи іншу техніку, яка їм так потрібна" – вказано у тексті звернення.

Станом на сьогодні на розгляді у Верховній Раді України перебувають два законопроєкти, які допоможуть врегулювати наявну ситуацію та посилять обороноздатність і безпеку шляхом фінансової підтримки з місцевих бюджетів:

- проєкт закону "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування з місцевих бюджетів заходів, спрямованих на посилення обороноздатності і безпеки держави" (законопроєкт No 9560-1), яким пропонується серед виключних повноважень місцевих рад додати повноваження щодо надання фінансової та матеріальної підтримки сектору безпеки і оборони у період дії воєнного чи надзвичайного стану, затвердження місцевих програм підтримки сектору безпеки і оборони;

-  проєкт закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з підтримки сектору безпеки і оборони України» (законопроєкт No 9559-д), яким пропонується доповнити перелік видатків місцевих бюджетів окремим пунктом – заходи, спрямовані на посилення обороноздатності і безпеки держави: закупівлю товарів, робіт і послуг в інтересах військових частин Збройних Сил України, інших військових формувань, згідно з пропозиціями військового командування; реалізацію місцевих програм посилення обороноздатності і безпеки держави та сприяння матеріально-технічному забезпеченню Збройних Сил України, військових формувань, зареєстрованих на відповідних територіях.

Нагадаємо, 8 листопада 2023 року ВРУ прийняла законопроєкт № 10037, згідно з яким з місцевих громад до держбюджету вилучається податок на доходи фізичних осіб, який вони отримують від зарплат військовослужбовців, правоохоронців, працівників СБУ.

Станом на середину лютого цього року 15 з 73 громад Львівщини не виконали плани з надходження податків у 2023 році. Більшість з них залежали від "військового" ПДФО.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.