Помер голова Всеукраїнського товариства політичних в'язнів і репресованих Петро Франко

середа, 29 травня 2024 р. о 09:45
Помер голова Всеукраїнського товариства політичних в'язнів і репресованих Петро Франко
Петро Франко

На 90 році життя помер видатний громадський діяч, колишній політичний вʼязень радянських концтаборів Петро Франко.

Про це повідомила пресслужба Львівської ОВА.

Вчора, 28 травня, на 90 році життя помер видатний громадський діяч, колишній політичний вʼязень радянських концтаборів Петро Франко.

Зазначимо, Петро Франко народився 4 липня 1934 року в селі Глиниці, що на Яворівщині. У 15 річному віці за участь у національно-визвольній боротьбі 1949 року був ув'язнений і засуджений на 5 років особливих концентраційних таборів.

У 1990 році на клубі Львівського молочного заводу, де він працював, встановив синьо-жовтий прапор чи не вперше в Україні.

Франко був обраний головою Львівського обласного Товариства політичних в'язнів і репресованих, а з серпня 2010 року по серпень 2015 – голова Всеукраїнського товариства політичних в'язнів і репресованих.

Він був одним із тих, хто ініціював відновлення військового поховання УСС та УГА на Янівському кладовищі. Також за його ініціативи на 76-му полі Личаківського кладовища розпочалось поховання борців за волю України 40-х і 50-х років.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.

Варіанти © 2012-2024