Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Компанії

Четвер, 9 травня 2013, 15:01

Мешканці вул. Тарнавського у Львові виступили проти будівництва багатоповерхівки

Мешканці вулиці Тарнавського та прилеглих до неї вулиць у Львові вимагають зупинити будівництво 7-поверхового будинку № 48 між будинками 50 і 52. Вони вимагають проведення громадських слухань і погрожують судом у разі, якщо їх вимоги не будуть виконані.

Про це вони заявили 8 травня на зустрічі з представниками фірми-забудовника «Будінвест», депутатом Львівської міськради від ВО «Свобода» Анатолієм Країнським. На зустріч були також запрошені представники районної адміністрації, однак останні не з’явилися. Натомість інтереси мешканців визвалися захищати представники ГО Самопоміч.

Мешканці-учасники зустрічі стверджували, що новий будинок будується на прибудинковій ділянці, на якій до того ж розташовані два поховання часів Першої світової війни.

Вони також вважають, що будівництво нового будинку є небезпечним і загрожує руйнацією будинків 50 і 52.

7-поверховий будинок до того ж не вписується ні за стилем, ні за кількістю поверхів в архітектурний  й історичний ансамбль вулиці. До того ж він практично позбавить світла і простору мешканців прилеглих будинків, а деякі вікна і балкони – замурував.

Мешканці також не розуміють на яких підставах «Будінвест» загородив проїзд половиною проїжджої частини вулиці Тарнавського та вирубав кущі і дерева, що ростуть на ділянці, яка піде під забудову.

Проектом будівництва не передбачено облаштування паркінгу. Останнє означає, що автомобілі нових сусідів будуть стояти безпосередньо на проїжджій частині вулиці.

Максим Романенко, мешканець вул. Архипенка, повідомив Варіантам, що на зустрічі мешканці просили представників «Будінвесту» показати дозвіл на початок будівельних робіт, виданий інспекцією Держархібудконтрю із печаткою, схемою проекту, прізвищем автора і наглядача проекту.

«Нам натомість показали лише декларацію про початок виконання будівельних робіт від 7 червня. Декларація – це договір про наміри. А от фактичного дозволу на будівництво у «Будінвесту» немає, а її представник стверджує, що зараз такого дозволу немає. За нашою інформацією, «Будінвест» лише звернувся до влади за дозволами, але останніх ще не отримав. Вони також повинні провести експертизу. Експертні документи ніхто нам не показав», - розповів Романенко.

Позицію мешканців підтримав депутат Країнський, який пообіцяв, що ВО «Свобода» виступить на захист їхніх інтересів. Однак ці запевнення викликали сумнів, як в самих мешканців, так і в представників «Будінвеста».  Представник «Будінвеста» Ігор Миколайчук назвав Країнського «піарщиком». «Він (Країнський – ред..) вам обіцяє те, про що не має жодного поняття» - заявив Миколайчук, звертаючись до мешканців.  

Юрист ГО Самопоміч Дмитро Стельмащук повідомив, що в порушення закону, громадські слухання щодо будівництва даного об’єкту не проводилися. Також він висловив сумнів щодо повноти пакету дозвільних документів на будівництво і порадив в судовому порядку оскаржити дії забудовника.

Ігор Миколайчук натомість запевнив мешканців, що ділянка, на якій планується будівництво, не є прибудинковою, на ній розташований його приватний гараж, і на початку 2000-х рр. ця ділянка була передана «Будінвесту» міськрадою в оренду під будівництво житлового будинку.

«Ми готові дискутувати любі питання. Кажете: велика поверховість - давайте переглянемо, не подобається фасад  - давайте переробимо в історичний», - заявив він на зустрічі. Він також пообіцяв зустрітися з кожним мешканцем персонально і якщо їхні претензії щодо будівництва є небезпідставними, внести зміни у проект будівництва.

Щодо наявності дозвільних документів, то він неодноразово запевнив, що всі вони є і вироблені відповідно до закону, а також запросив представників ініціативної групи мешканців до офісу фірми, де зможе продемонструвати оригінали документів.

Нагадаємо, фірма «Будінвест»   спеціалізується на будівництві елітного житла в центрі Львова. Фірма неодноразово потрапляла в аналогічні ситуації, адже її проекти передбачають ущільнення забудови в центральній частині міста, що викликає активний спротив мешканців.    

З проектом будівництва на вул. Тарнавського, 48 можна ознайомитися тут

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.