олександр ковальчук,  1 червня 2013

Анімаційні герої на варті дитинства

У міжнародний день захисту дітей згадуємо тих анімаційних героїв, які стоять на варті усього найкращого.

Усе найкраще, що пропонують дитячі канали та торенти збирається в одну чудернацьку компанію, яка дозволяє як найрясніше квітувати квітам життя.

Shaun The Sheep

Розкутий і винахідливий Баранчик Шон є спін-оффом Wallace and Gromit (серія A Close Shave).

Це креативна історія про отару овечок, яка своїм колективним розумом є набагато розумнішою за свого господара-фермера, який гасає на дикій швидкості під ритми драм-н-бейсу.

Жодних моральних напосідань та диктату у вигляді слів та словосполучень, лише фантастичні пригоди, зустріч з інопланетянами, любов до диско, Пабло Пікассо, курси фотоколажів та глибоке пошанування образотворчого мистецтва.

Так у серії Still Life з лап шоників можна отримати чудесні курси з історії мистецтва від Джона Констебла до абстрактного експресіонізму.

knd4

knd5

knd6

knd7

knd8

Особливо сентиментальним рекомендується епізод з першою закоханістю баранчика Шона. У бонусах: спортивні замальовки з життя тварин Овечки-чемпіони та шпільки на сторінці Шоника на сайті BBC.

Timmy Time

Тіммі – це спін-офф Баранчика Шона та виховні пригоди маленького баранчика у дитячому садку поміж представників іншої фауни. Звичайно, що період до дитсадку є набагато цікавішим (поміж іншим там варто відзначити любов до хоррорів), ніж увесь перелік суспільно-активних форм під орудою двох птахів.

knd3

Але незважаючи на дитсадівську соціалізацію, Тіммі вдалося зберегти справжню любов до футболу та відстояти у жорстокому баттлі з гавайськими танцями своє право на хіп-хоповий респект, свег та нижній брейк.

In the Night Garden

Грандіозне райдужне полотно, що здатне розширити свідомість своїх глядачів з першого разу. Присвячується дітям перших рейверів та особистих знайомців зі жовтими смайликами. Захмарна психоделія під час якої лише варто розслабитись та насолоджуватись товариством веселкових персонажів.

Якщо імена: Іггл Піггл, Апсі Дейзі, Макка Пакка, Томблібу, Понтіпаї, Нінкі Нонк та Пінкі Понк оживають дивними кольорами у Ваших очах, то Ви, любі друзі, ідете вірними керунком.

Oggy and the Cockroaches

Фривольна французька відповідь обрізаним засобами політкоректності Тому та Джері. Нескінченна карусель тілесних ушкоджень, вичавлених очей, обгорілих вух, подрібнених носів та розчавлених тіл.

Один з небагатьох мультфільмів на цій планеті, що ще дозволяє направляти дитячу агресію у потрібне русло. І так, він надзвичайно сумує за кукарачами-агресорами за їх нетривалої відсутності відсутності.

Як вже стало зрозуміло, перегляд старих культових мультиків інколи приносить цілу зграю несподіваних відкритів, пророцтв та прозрінь з далекого минулого.

Так у одному епізоді пригод Боліка та Льоліка можна зустріти елементи прото-планкінгу і це на п'ятдесять років раніше, ніж перші приклади цього модного руху.

knd 2

Ще одне дивовижне пророцтво від культового чехословацького мультика про кротика. Епізод Krtek ve snu (1984) розповідає про повний блекаут на окремо взятій території напередодні жорстокої зими. Це історія про те, як апокаліписис робить людей більш щасливими, відкритими та добрими щодо навколишнього світу та тваринок зокрема.

"Ні – експлуатації Землі" – говорить Krtek ve snu і у цій розхристаній душі можуть з'явитись стоп-кадри з ось такими ню-картинками.

knd 1

Цікаво, що в Меланхолії Трієра є схожий момент з героїнею Кірстен Данст, яка оголеною приймає місячні ванни за день до цілковитого знищення Землі.

Схоже, що українською Капітошкою надихались не лише дошкільне покоління, але й феєричний гітарист Омар Родрігес Лопес (At The Drive-In, The Mars Volta).

Бо інакше чим пояснити фрагментарну схожість капітошкової психоделії з треком "If Gravity Lulls I Can Hear The World Pant" на Омаровому альбомі 2007 року "Se Dice Bisonte No Bufalo"?

Поза телевізійними каналами однозначну пальму першості на варті дитячих ідеалів тримають аніме Хіяо Міязакі.

My Neighbor Totoro

Безсмертна, канонічна і хрестоматійна історія про нове помешкання та нові пригоди Сацукі та Мей Кусакабе. Сусуватаріси, Тоторо та Котобус завжди прийдуть на допомогу у важку хвилю дитячого життя поміж чужого дорослого поспішання.

Фантастичні саундтреки Joe Hisaishi єднають Тоторо з іншою анімешкою Міязакі – Kiki's Delivery Service.

Це у чомусь некошерна на території Галичини анімація Міязакі про дівчинку-відьмочку на мітлі та її дорослішання у чужомі місті, яке б могло бути Львовом, якби Львів був на березі Чорного моря.

І поки китайське майбуття невпинно наближає свої кордони до східних областей України, варто подивитись на хінчиків з іншого, артистичного боку. У цьому усім українцям допоможе мультфільм The Song for Rain.

Бонус:

Чарівна жежівочка kidpix.livejournal.com, де можна у незліченних кількостях дивуватись фантазіями ілюстараторів дитячих книг.

knd10

knd12

knd14

knd15

А музичний супровід у цей день забезпечує британсько-японська колаборація The Pastels and Tenniscoats з хітом "Two sunsets".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.