Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Міжнародна політика

polskieradio.pl

Четвер, 20 червня 2013, 17:04

Сенат Польщі визнав, що напади загонів УПА на Волині мали ознаки геноциду

Сенат Польщі ухвалив резолюцію з приводу 70-річчя волинської трагедії, в якій трагічні події 1943-го названі "етнічною чисткою з ознаками геноциду". 

На думку сенаторів, таке визначення волинського злочину можна обґрунтувати тим, що події на Волині мали організований масовий характер й супроводжувалися жорстокістю. 

У заяві "У 70 роковини волинського злочину" йдеться про те, що 9 лютого 1943 р. нападом загонів УПА на волинське село Паросль "розпочалася брутальна акція фізичного знищення поляків, яка проводилася бандерівською фракцією Організації українських націоналістів та Українською повстанською армією". 

У документі сказано, що жертвами антипольської акції УПА стали приблизно 100 тисяч поляків.  

Водночас у документі мовиться, що після повалення комунізму Польща й Україна багато зробили для подолання складного минулого.

"Поляки прагнуть примирення й дружби з українцями, - сказано в резолюції. - Це підтверджується численними доказами. Утім, справжнє примирення можна збудувати тільки на правді та спільному засудженні злочину".

Як наголошується в документі, пам'ять про загиблих на Волині поляків "повинна назавжди стати частиною польської історичної свідомості".

Сенат не підтримав пропозицію депутатів з партії "Право і справедливість" про внесення поправок у текст резолюції. Політики з цієї партії пропонували використовувати у заяві термін "геноцид", а також наполягали на встановленні Дня пам'яті мучеництва кресов'ян, який мав би відзначатися 11 липня (дата кульмінації антипольських акцій на Волині).

Нагадаємо, 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.