Польський уряд спростив життя мігрантам

П'ятниця, 21 червня 2013, 09:49

Уряд Польщі схвалив законопроект, котрий пом'якшує низку положень закону "Про іноземців" та спрощує отримання права на проживання чи роботу трудовим мігрантам.

Новий закон полегшить отримання тимчасових посвідок на проживання, а також вводить наявність одного загального документа (дозволу) на проживання та роботу, передбачає продовження максимального терміну (з 2-ох до 3-ох років) перебування у Польщі іноземних громадян, котрі намагаються отримати тимчасову посвідку на проживання.

До 2-ох років збільшено терміни перебування іноземних студентів, що навчаються у польських вузах. А випускники зможуть продовжити дозвіл на проживання з правом на роботу на один рік. Крім того, до 21 дня скорочуються терміни очікування рішення про надання тимчасового дозволу на проживання у відділеннях управління у справах іноземців (воно потрібно для отримання висновку компетентних органів).

Нарешті, будь-який іноземець зможе звернутися з проханням про надання йому тимчасового виду на проживання в будь-який час свого перебування в Польщі, але не пізніше, ніж за 45 днів до закінчення візи чи дійсного виду на проживання.

Найбільш прогресивним положенням, на думку експертів, є введення єдиного дозволу на проживання і на роботу. Іноземець, який отримує посвідку на проживання, автоматично отримує і право на роботу у Польщі, якщо знайде її.

Ще одне важливе нововведення полягає в тому, що для отримання тимчасового дозволу на проживання іноземцю не потрібно буде представляти обов'язкове перш згоду домовласника - достатньо лише підтвердити наявність житла.

У той же час в новій редакції закону "Про іноземців" вводиться положення про необхідність володіння польською мовою особами, бажаючими отримати постійний вид на проживання, що має бути підтверджено свідоцтвом про закінчення мовних курсів.

Джерело: "Комерсант-Україна".

Мітки: іноземці, мігранти, Польща