Андрій Пронічкін,  23 липня 2013

Ребрендінг українського шопінгу

Кількість товарів, котрі представлені на українському ринку шматяної індустрії просто зашкалює, починаючи від секонд-хендів і закінчуючи дорогими бутіками Chanel, Versace чи Louis Vuitton.

Але чи адекватні ціни на це все добро?

В незалежній українській державі давно вже з’явились такі блага європейської цивілізації, як німецькі автомобілі, швейцарські годинники, італійський модний одяг та навіть ліцензійні комп’ютерні ігри, музика і фільми.

І все це так близько до нас, вабить нас своїм глянцевим блиском, але 60 "європейських гривень" за диск з комп’ютерною грою, 200-300 за середнього класу годинник чи 50 за сорочку бренду бюджетного класу – це вже трохи атас. А враховуючи середню українську зарплату в районі 2500 гривень, що в перекладі на європейську валюту розташується в районі 240 євро – це взагалі є здирством.

Вихід відшукався у вищезгаданих секонд-хендах, де одяг продається на вагу і де, ще 3-4 роки тому, черги під час нового завозу одягу чергу колєгувались за багато годин до відкриття.

Але час невпинно біжить, соціум дорослішає розумнішаючи і вже бажає одягатись у більш-менш брендовий одяг із нормальних магазинів: масових, бюджетних та брідж-брендів.

Далі в бій вступив інтернет у форматі сайтів Ebay, Amazon тощо, де можна було купити як оригінальні речі, так і китайські копії, що гарно приваблювались за помірною ціною. Звичайно, що китайці після перших днів експлуатації втрачали свій блиск та тренд, а їх власники починали встидатись власної скупості та потай шкодувати посіяних на вітер грошей.

На сьогодні всі ці касти людей успішно існують – хтось купує на секонді, хтось у всесвітній мережі, а дехто, відшукав альтернативний та найкращий вихід  із ситуації – шопінг за кордоном: або у Польщі, або у так званих аутлетах (outlet). В Європі їх досить багато і це цілі містечка магазинів з одягом відомих брендів, що продаються як мінімум з 40 % знижкою, що іноді сягає і 90 %.

Польща

Найближчим до Львова забужанським сусідом є Польща. 2 години автомобільного руху до кордону, візи і все – Ви у Європі. За відсутності транспорту можно добратись автобусом до найближчих міст (Перемишль, Жешув, Краків). У тамтешніх галереям і розпочинаються перші здивування.

В середньому економія складає 20-30% на одязі в залежності від суми купленого товару. Найвигідніше брати на суму від 100 євро, адже можна оформити tax-free і вам повернуть, ще 15-20 відсотків від потрачених коштів. Окрім лахів вигідно купувати продукти, що є дешевшими (за українські) в середньому на 30 відсотків. Сири, м’ясні вироби та особливо солодощі, чіпси та інша смачна гидота, що нас вбиває.

І така економія не має жодних втрат якості в товарах, вони навпаки кращі, ніж аналоги, що продаються у нас.

Угорщина – M3OutletCenter


Переглянути більшу мапу

Аутлет знаходиться в 60 кілометрах від україно-угорського кордону. Зі Львова туди їхати 4 години особистим транспортом якщо не буде проблем та черг на кордоні. За відсутності автомобіля у львівських тур-фірмах можна купити квиток на автобус, або доїхати до Будапешту і вже звідти вирушити до аутлету.

До речі у бутіках в центрі Будапешту ціни також нижчі ніж у нас, потрібно лише звикнути до того, що 100 євро – це приблизно 27000 угорських форинтів.

На великій території M3OutletCenter зібрано достатньо велика (близько 40) кількість магазинів із брендовий одягом: Zara, Bershka, GAS, Camel Active, Lee, Wrangler, Levis, United Colors of Benetton, Gant, Nike та інші.

Ціни у магазинах знижені на 30-70% від початкової. Таким чином джинси фірми Gas котрі коштували 30 000 форинтів тепер коштуватимуть максимум 17 000, а як мінімум 9000 форинтів. Якщо переводити такі пертурбації у гривневий еквівалент, то це 350-600 гривень. В українських магазинах вартість таких джинсів розпочинатиметься мінімум зі 1000 гривень.

Джинси Camel Active в Україні коштуватимуть близько 2000 гривень, а в мадярському аутлеті близько 800 гривень. Одяг United Colors of Benetton в Україні коштуватиме приблизно 400 гривень за футболку, а в аутлеті – 50-150 гривень.

В аутлет можна їхати з сумою 600-700 евро. Гроші хоч і не маленькі, але їх вистачить, щоб купити одягу на рік, попередньо склавши список потрібних речей.

І це стосується всіх вище презентованих брендів. Особливо цікава ситуація з фірмою Nike. Львівські ціни на найківські кросівки вагаються від 900 до 1500 гривень, а в аутлеті – це максимально 17 000 місцевої валюти, тобто 650 гривень, що в два-три рази дешевше. Інший одяг цієї фірми також дешевший у декілька разів.

Окрім одягу можна затаритись й товарами для дому із гіпермаркету IKEA. Ціни більш, ніж демократичні, багато товарів на акціях та розпродажах. Є все: від вхідних килимків до туалетного паперу.

Італія – Palmanova Outlet Village


Переглянути більшу мапу

Аутлет знаходиться в 1200  кілометрах від міста Лева. Автомобілем це 9-12 годин, якщо знову не буде проблем та черг на кордоні. В даному випадку потрібно бронювати готель і розраховувати поїздку на 3-4 дні. Найкраще їхати через Угорщину, оскільки усі сто відсотків шляху Ви комфортно проїжджатимите автобаном.

За відсутності автомобіля у тур-фірмах можна купити квиток на автобус, або доїхати до Будапешту і вже звідти вирушити до аутлету.

На території містечка зібрано близько 80 модних найменувань від Nike та Adidas і до Galliano, Baldinini, Iceberg, Bikemberg, Calvin Klein, Guess by Marciano. Є навіть побутова техніка фірм Rowenta, Moulinex, Tefal.

Ціни різні, але зрозуміло, дешевші ніж у нас. Найбільший контрас у взутті та виробах зі шкіри. Наприклад, взуття фірми Baldinini в Україні заважить 2000-3000 гривень, а в Італії це лише 650-1300 гривень.

Джинси від Calvin Klein у нас коштуватимуть 1300-1500 гривень, а там 300-500 гривень. Білизна від Кляйна у нас дорожча у декілька раз.

Рушник від Galliano – 250-300 гривень (і 600-700 у нас). Джинси 900-1300 гривень (у нас  – 1900-3000). Шкіряні куртки – 700-900 гривень (1200-1500 у нас). Сумки із шкіри – 250-500 гривень (1000-2000 у нас).

Окрім одягу тут  також можна чудово закупитись продуктами. Пачка макаронів фірми Barilla коштує 10 гривень (у нас 30-40), кілограм пармезану 90 гривень (і 250 у нас). Пляшка ігристого вина Martini Asti – 45 гривень (150-200 у нас). Там навіть пачка чіпсів коштує дорожче, ніж Martini Asti.

Економія помітна зразу (якщо без фанатизму), навіть якщо враховувати вартість проживання в готелі. Достатня сума для такої поїздки розташовується в районі 1000- 1200 євро на покупки і однієї поїздки на рік достатньо, щоб купити взуття, курток чи інших речей на рік вперед.

Австрія – Designer Outlet Parndorf


Переглянути більшу мапу

Аутлет знаходиться в 800 кілометрах від Львова. Автомобільний пробіг займає 8-9 годин (якщо не буде проблем та черг на кордоні). В даному випадку також потрібно бронювати готель і розраховувати поїздку на 2-3 дні. І знову – найкраще їхати угорськими автобанами.

За відсутності автомобіля у тур-фірмах також можна купити білет на автобус.

Designer Outlet Parndorf. На території містечка зібрано понад 200 брендів. Ціни там звичайно, що вищі середнього і, наприклад, одяг від GAS там один із найдешевших.

Переважно присутні такі бренди як Armani, Diesel, Boss, Gerry Webber, Gucci, Pollin, Tommy Hilfiger (+ 193 інших найменувань).

Ціни відповідні. За костюм від Boss доведеться віддати 4000-5000 гривень, але у нас його ціна 10-12 тисяч гривень. Речі від Gucci не дешевші за 1500 гривень (у нас 3000).

Дорого, гламурно та стильно і цей аутлет найбільше зацікавить модників та модниць, яких не лякають такі ціни.

Зі слів продавців із бутіків еліт-класу найчастішими покупцями є туристи із України та Росії, а європейці вважають, що для них це дорого. Та більшість з тих, хто туди їздить кажуть, що дешевше не буває.

Це і не дивно, бо якщо у Львові за піджак від Brioni Ви заплатите не менше 30 000 гривень, то там він коштуватиме 10 000-12 000 гривень, що й справді дешево.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.