Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

zankovetska.com.ua

Вівторок, 10 вересня 2013, 14:13

Помер народний артист України Олександр Гринько

Вчора, 9 вересня на 94 році помер актор Національного академічного українського драматичного театру ім. М.Заньковецької, народний артист України, публіцист Гринько Олександр Боніфатійович.

Він був яскравою людиною, талановитим актором, яким залишиться прикладом відданості театральній справі та національній ідеї, передає прес-служба Львівської ОДА.

Обласна державна адміністрація висловлює щирі співчуття родині та близьким Олександра Боніфатійовича.

Світла пам’ять про видатного українського актора назавжди збережеться в наших серцях.

Довідка:

Олександр Гринько народився 26 вересня 1919 року у с.Грибова Тернопільської області.

У 1938 закінчив гімназію у Тернополі. Від 1938 — студент юридичного факультету університету в м. Вільно (Вільнюс, Литва). На початку Другої Світової війни був заарештований польскою поліцією, звільнений Червоною Армією. Був обраний депутатом Народних зборів Західної України (26-28 жовтня 1939 року) від Лановецького виборчного округу.

Від 1939 року навчався на медичному факультеті Львівського університету, співав у хоровій капелі «Трембіта» під орудою Д. Котка, з 1940 року працював у Червоноармійському ансамблі пісні й танцю (керівник О. Александров) в Москві.

24 червня 1941 року Олександра Гринька заарештували органи НКВС, був засуджений на 10 років позбавлення волі (Саратовська область, Комі АРСР), потім 5 років заслання (Красноярський край). З 1949 працював у таборовому театрі. Звільнений 1955, реабілітований 1965.

З 1956 року незмінний актор Львівського театру імені М.Заньковецької. Знімався у кіно. Народний артист УРСР (1990).
Зіграв понад 150 ролей на сцені театру.

Автор автобіографічної повісті «Білі ночі, чорні дні» (Львів, 1997), статей на театральні теми в періодиці, мемуарно-публіцистичного видання «Повернувся я з Сибіру» (2010 р. «Джерело»).

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.