Андрій Тимчишин,  11 вересня 2013

Екстрім по-львівськи. Роуп-джампінг

Про нові види спортивних розваг на Львівщині у новому проекті від Варіантів.

Розповісти про новомодну спортивну забаву під назвою роуп-джампінг погодився учасник всеукраїнського клубу активного відпочинку "Адреналін" та один з організаторів стрибків роуп-джампінгу в Львові Славік Воронюк.

Що ж таке роуп-джампінг?

Якщо конкретно, роуп-джампінг – це стрибки з висотних будинків, вишок, скель, мостів, що здійснюються за рахунок альпіністського спорядження, що постійно змінюється у відповідності до місця стрибка.

Особливість роуп-джампінгу полягає в тому, що стрибок завершується переходом в "маятник". При цьому, за рахунок специфіки альпіністської мотузки та методу фіксації спорядження, відбувається погашення навантаження від ривку, що робить стрибок комфортним і запобігає травмування хребта. У цьому випадку, людина стрибає з 9- поверхівки, і абсолютно не відчуває ривка чи надмірного навантаження

Місце для стрибків у роуп-джампінгу є найрізноманітнішим, і у цьому його перевага. Технічно ми можемо стрибати будь-де, головне, щоб буда необхідна висота. Зазвичай, у Львові, ми стрибаємо максимум з 9-поверхового будинку, адже згідно правил безпеки, людина має зупинятися за 10 метрів до землі. Тому знайти вищу будівлю, в якій ми б нікому не заважали доволі проблемно.

Роуп-джампінг часто плутають з банджі-джанмінгом, коли екстремали стрибають з мостів за допомогою гумового канату. При цьому варто додати, що останній набагато травматичні ший і потребує більш точних розрахунків.

Як я розумію, вище 9-поверхових будівель у Львові стрибки не влаштовували?

Так, це правда, місця для стрибків з більшої висоти важко знайти. Однак на Львівщині є багато об’єктів для аматорських стрибків.

Окрім того, якщо є необхідність пострибати з більшої висоти, ми організовуємо виїзд у село Устечко, що на річці Дністер у Тернопільській області. Там ми стрибали з мосту із висоти 40 метрів. Однак таке місце також справу смаку, адже є люди, що віддають перевагу виключно стрибкам із житлових будівель.

До речі, дуже часто люди, які стрибали з парашутів, називають роуп-джампінг більш екстремальним. У випадку з парашутами людина має три секунди вільного падіння, а потім помалу наближається до землі.

А у роуп-джампінгу ти дуже швидко зближаєшся з землею і за десять метрів від поверхні тебе різко зупиняє.



В екстремальних розвагах не оминути травм. А як щодо роуп-джампінгу. Були такі випадки?

Від нещасних випадків ніхто не застрахований, однак у роуп-джампінгу кожен елемент спорядження дублюється, зокрема карабін та канати. Наприклад, до людини прикріплюють два канати, і навіть, якщо один рветься, на іншому можна спокійно і без травм завершити стрибок.

Загалом питання безпеки завжди в наших інтересах. Інколи нам доводиться дбати про те, щоб за вихідні стрибнуло до 90 людей. Максимум, що було травматичного це, коли люди інстинктивно хапалися за канат при стрибку, та в результат отримали синяк чи невелику подряпину.   

Знаю, Ви нещодавно влаштовували стрибки в Рясному 2. Чому саме там?

Все дуже просто. У Рясному 2 є зручні будівлі для стрибка. Раніше ми робили це з об’єкту на Тракті Глинянському. В певний період це не сподобалось місцевим жителям, які часто дзвонили до міліції. Зокрема, за один день було до трьох таких дзвінків. Там ми стрибали з житлових приміщень. У такі моменти емоції зашкалюють і відповідно створюється шум, який не подобається мешканцям будинку.

У Рясному 2 нам комфортніше, адже там ми стрибаємо із заводу, який розташований в ізольованій зоні, де поблизу лише промислові об’єкти. 

Також ми намагаємось постійно оновлювати місця для стрибків. У нас є в планах провести роуп-джампінг на 90-метровій вишці у Новому Роздолі. Однак з такої висоти допускаються люди, які вже мають досвід та стрибали з нижчих об’єктів.  

Окрім того, ми співпрацюємо з людьми із Дніпропетровська. Там є команда, яка стрибає у Криму зі скелі Шаан-Кая, що має 230 метрів. Наразі це найвищий об’єкт для стрибків з роуп-джампінгу у всьому СНД. У такому стрибку людина летить між скелями у вільному падіння аж 8 секунд.



Які дозволи необхідні для стрибків з вишки у Новому Роздолі?

У такій ситуації діє принцип: дозволено все, що не заборонено законом. Як ти розумієш, роуп-джампінг ніде не прописаний у нашому законодавстві. Щоб стрибати без перешкод ми домовляємося з балансоутримувачем будівлі.

Якщо не помиляюся, вишка у Новому Роздолі перебуває у приватних руках. У нас є всі сертифікати і якщо власник не проти – стрибки цілком легальні.

Скільки коштує стрибок з будівель у Львові?

Ціна одного стрибка з висоти 35 метрів – 130 гривень. Для таких об’єктів, як у Тракті Глинянському чи Рясному 2, така ціна є оптимальною. Все залежить від висоти і місця для стрибку.

Зокрема, стрибки з 90 метрової вишки у Новому Роздолі, коштуватимуть вже 400 гривень. Окрім того, для постійних клієнтів є знижки.



Чи переробляють альпіністське спорядження, яке використовується у роуп-джампінгу?

Для стрибків із об’єктів використовується повністю аналогічне спорядження, що і для  скелелазіння. Невелика різниця полягає у розрахунках його страховки. Для роуп-джампінгу беруть набагато довші канати.

Наприклад, на Шаан-Кая довжина канатів досягає 1500 метрів. Окрім того ми закуповуємо найякісніше спорядження, яке набагато дорожче від того, яке використовують для скелелазіння у Винниках чи в іншому місті області. Зазвичай воно не українського виробництва.

Яке тоді спорядження є найкращим та з якої країни закуповуються деталі?

Це залежить від окремих елементів. Є карабіни, канати, системи кріплення за ноги і руки. Якщо брати виробників, то часто деталі закуповують у відомої французької фірми Petzl. Зазвичай, ми замовляємо його в Україні, а готовий механізм виробляють і привозять з-за кордону.

Скільки коштує таке спорядження?

Ціна спорядження залежить від місця стрибка. Наприклад, спорядження для роуп-джампінгу у Рясному 2 та на Тракті Глинянському повністю відрізняються один від одного.

Відповідно, це потребує додаткових затрат. Під час проведення стрибків в нас є шість готових систем, тобто спеціальних механізмів кріплення за ноги, руки, та корпус. Тобто одночасно декілька осіб вже споряджені та очікують своєї черги. І тільки перед стрибком до них закріплюють карабінами два канати.

Загалом спорядження, що розраховане на 100-150 стрибків, коштує дві тисячі доларів і більше. Окрім того, воно підходить лише для простих об’єктів, що поширені на Львівщини.

Наприклад, для стрибків у Криму роуп-джампери беруть із запасом два кілометри канатів один метр якого коштує 30 гривень.

Відповідно стрибки в таких місцях дорожчі та оцінюються десь у 1500 гривень. Все це для того, аби людина пролетіла 170 метрів і навіть не відчула різкого навантаження.



Після ліміту в 150 стрибків, спорядження повністю замінюють?

Кожна частина механізму має різний термін дії. Тому спорядження час від часу постійно доповнюється новими деталями. Є елементи, які обов’язково замінюються після сотні стрибків, а є карабіни, якими можна КАМАЗ тягнути. Вони прослужать набагато довше.



Ти говорив про Дніпропетровську команду. Чи є взагалі на Львівщині своя сформована група стрибунів і чи проводяться чемпіонати з роуп-джампінгу?

Загалом по Україні команд не так багато. Якщо в місті є дві команди – це вже досягнення. У Львові нашими партнерами є команда SKEVS. Окрім проведення розважальних стрибків, вони їздять на скелі Довбуша та на інші об’єкти, що не пов’язані з комерційною структурою. 

Проводити змагань немає сенсу, адже є не так багато людей, які цим займаються. Хоча в Центральній Україні і Криму відбувається щось подібне на фестивалі з елементами роуп-джампінгу.

Як давно у Львові практикують стрибки з роуп-джампінгу?

Я знаю, що раніше у Львові була команда Lviv eXtreme club, які стрибали десь три роки тому, однак наразі вони не діють. Також заїжджали команди з Луцька. Загалом наша команда львівського філіалу клубу активного відпочинку Адреналін, скорочено KAVA, почала стрибати десь рік тому і лише з лютого ми перейшли на комерційну основу. 

Я думаю, загалом цій спортивній розвазі на Львівщині не більше 3-4 років. У всеукраїнському масштабі найстаріша – це запорізька команда, яка практикує роуп-джампінг уже 15 років. А тому більшість команд, які з’являлися в інших містах, мали відношення до цих джамперів. 

Чому на Львівщині, де є багато зручних об’єктів для стрибків роуп-джампінг з’явився порівняно нещодавно?

Загалом в Україні роуп-джампінг розвивається доволі повільно. Причина – відсутність професійних кадрів. На Львівщині ця спортивна розвага з’явилася пізніше, через те, що спочатку своєрідний пік популярності припав на Східну та Центральну частини України. Ще декілька років тому у нас не було технічно готових людей до роботи в цьому напрямку.

Якщо говорити про масові стрибки, то цим почали займатися виключно ми. Орієнтовно, починаючи з травня цього року, до нас у стрибкові дні приїздить не менше 60 осіб. Окрім того ми проводимо їх регулярно, і не менш ніж три рази на місяць.



На Твою думку, чому роуп-джампінг, який прийшов до нас Америки, набув більшої популярності на території СНД?

В Україні набагато легше домовитися з власниками будинків чи інших об’єктів для стрибків, ніж у тій ж Америці, де у роуп-джамперів почнуть вимагати купу дозволів. Для нас єдине завдання – домовитися з балансоутримувачем на місці.

Нам не потрібна ліцензія чи дозволи, та й через відсутність офіційної реєстрації, проблем з документами також немає.

Ще одна причина популярності в наших краях – це менталітет мешканців. Нам легше роз’яснити та домовитися з людьми щодо проведення стрибків. Окрім того, після розвалу СРСР у нас залишилось багато закинутих промислових об’єктів, які ми без проблем можемо використовувати.



Чи були спроби надати роуп-джампінгу статус офіційного виду спорту?

Як я вже казав, у жодній країні світу, цей вид спортивних розваг не прописаний у законі. Пригадую, наші друзі із Запоріжжя намагалися офіційно зареєструвати його у Федерації спорту в Києві, однак це виявилося надто дорого.

Насправді, стати офіційним спортом не так легко, адже люди у владних структурах дуже консервативні і це часто чи не основна причина відмови при наданні ліцензії.

Скільки всього осіб забезпечують стрибки ?

Загалом команда налічує дев'ять осіб, які безпосередньо займаються підготовкою стрибків з роуп-джампінгу. Окрім того є активісти та волонтери, які допомагають на заходах, де є великий наплив людей. Технічну частину забезпечує п'ять людей і три особи, що відповідають за фото та відео.

Окрім того, у нашому філіалі клубу KAVA є інші групи професіоналів, які проводять чудові спортивні забави.

Загалом Клуб активного відпочинку Адреналін налічує понад 14 філій по всій Україні. Кожна за яких займається проведенням певного виду спортивних розваг в різних областях. Що стосується львівської філії, то крім роуп-джампінгу ми займаємось дайвінгом, проводимо екскурсії у Європі та навіть їздимо до Чорнобиля.

Конкретно у Львові ми проводимо скелелазіння, стрибки з парашутом, катання на конях, походи, рафтинг.

Скільки коштуватиме подорож до Чорнобиля?

Вартість одноденної поїздки 550 гривень. Загалом, більша половина суми йде на отримання дозволу на в’їзд. Останній раз така поїздка була 31 серпня, а наступну плануємо провести 21 вересня.

Поїздка до міста Прип’ять та Чорнобильської АЕС є частиною всеукраїнського проекту клубу KAVA і тому зі Львова зазвичай їздить не більше трьох осіб. Така подорож є абсолютно безпечною, адже доза радіації за день не перевищує опромінення від флюорографії.



Що не варто робити під час стрибку або основні табу у роуп-джампінгу?

Правила безпеки доволі прості. Перш за все непотрібно триматися руками за будь-які деталі спорядження. Особливо за карабін, який зафіксований доволі вільно і при ривку може вдарити по руці. Окрім того, не слід триматися за канат. Загалом це все.

Роуп-джампінг розрахований так, що від людей необхідна лише сміливість для стрибку, а усіма іншими деталями та розрахунками займаються професіонали.

У бейс-джампінгу стрибки відбуваються сезонами, а як щодо роуп-джампінгу?

Для бейс-джампінгу, тобто стрибків з парашутом з індустріальних будівель чи скель, дуже важливими є погодні умови. Їх скасовують за сильного вітру чи дощу. У роуп-джампінгу все простіше. Ми стрибаємо під час дощу і навіть зимою. За умови менш-більш стабільної погоди технічно можна стрибати протягом всього року.

Спорядження для роуп-джампінгу доволі дороге. Чи окуповуються проведення стрибків?

Останнім часом роуп-джампінг став більше популярним і затрати на спорядження почали окуповуватись. Окрім того, певні кошти йдуть на рекламу, і насамкінець ми отримуємо певні дивіденди.

Однак займатися стрибками – це більше як додаткова діяльність чи хобі. Хоча у нашій країні і є команди, які повністю забезпечують себе за рахунок роуп-джампінгу, однак всі стрибки в них проходять у на вищому рівні.

Сайт клубу активного відпочинку "Адреналін"

Сайт Львівського роупджампінг клубу

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.