Оля Вишня,  24 вересня 2013

Левко Грицюк: Творчість Романишина пронизана поезією

Два тижні тому, паралельно з хаосом форумських акцій, у Львові відбулася презентація мистецько-поетичного проекту "Світ має тисячу кіл".

Десятьом українським поетам запропонували написати вірші до картин відомого львівського графіка Романа Романишина. Ідея такого проекту належить скандинавістові, перекладачеві Левкові Грицюку.

Детальніше про творчу співпрацю поетів та художника, які поетично-мистецькі проекти актуальні для Львова на часі, а також про шведів, які відкривають для себе українську літературу Левко розказав Варіантам.

Левку, що надихнуло на таку акцію?

Це практика є поширеною в світі, в галереї Tate таке практикувалось, до прикладу. Весною в одній з львівських галерей відбувалася виставка Романа Романишина, який є відомим графіком, живописцем. Взагалі творчість Романишина пронизана поезією. Коли я прийшов на виставку його і побачив серію робіт "французька поезія", я зрозумів точно, що я на правильному шляху. Мені здалося, що там є багатий матеріал для праці.

У мене виникла ідея запросити львівських поетів на цю виставку, які б могли надихнутись творами з цієї виставки і написати якийсь текст або тексти. Разом з творчою майстернею Аграфка, які є моїми друзями, ми подарували десятьом поетам каталоги з цієї виставки і запропонували написати вірші. Написалися твори сімом. Написалось Остапу Сливинському, Наталії Трохим, Маріанні Кіяновській, молодому поетові Андрію Вороновому, Ярині Бурбан, Каті Міхаліциній і Юлії Мусаковській.

Це Ти обирав поетів?

Так. Вони відгукнулися, хтось раніше, хтось пізніше. У результаті вийшло 12 віршів до 16  картин. І ми вирішили напередодні Форуму зробити презентацію цього проекту у арт-кав’ярні Леваковського. До 10 жовтня триватиме виставка картин Романа Романишина та віршів, які вийшли у результаті проекту.

Чи тільки виставка обійдеться, чи буде окреме видання?

У Аграфки виникла ідея видати 50 книг, пронумерованих вручну художником. У майбутньому ми плануємо, щоб цей проект розвивався. Можливо перекладемо твори англійською і включимо в каталог Романа Романишна. А виставка картин і віршів триватиме у галереї Левковського протягом місяця.

Чи задоволений Ти результатом?

Ми задоволені, бо з десяти поетів, сім написали вірші. У Романишина дуже різноманітні картини, у нього і низьке і високе. Вірші теж дуже різні. Є і римовані вірші, верлібри. Художник в захваті. Він навіть вирішив подарувати поеткам та поетам по своїй картині, це дуже благородно з його сторони. Також цей проект показав, що молодші поети краще відгукуються на подібні пропозиції, ніж метри. Але я б всіх запросив.

Чи плануєш продовжувати інші проекти такого плану, поєднувати поезію з іншими видами мистецтва?

Я розглядаю проект "Світ має тисячу кіл" як поетичний вимір творчості Романишина.  Вибрав роботи Романишина, бо вважаю, що він сильний художник. А взагалі поезія може бути дотична до будь-чого. У Львові є популярною тема кави, а відомий шведський поет Тумас Транстрьомера писав про еспресо. Але все залежить як робити подібні проекти, бо все може  скотитись в попсу. Я також вважаю, що поетів можна запрошувати на перформанси, вони можуть і про це писати. У Львові є дуже сильний фестиваль перформансу, у межах цього фестивалю міг би відбутись подібний проект.

Які поетичні проекти актуальні у Львові на часі?

У Львові треба вже зробити проект "Поезія в трамваї". Це лежить на поверхні.

При нагоді спитаю, от Ти в Україні роками популяризуєш сучасну швецьку поезію, а чи цікавляться українською літературою у Швеції? 

Під час Форуму видавців у Львові перебувала головна редакторка провідного шведського журналу про культуру та суспільство Мадален Гріве. Зараз він називається Десяті, раніше цей журнал називався Вісімдесяті, далі Дев’яності, Нульові, а тепер Десяті. Мадален з колегами приїхала, щоб зібрати матеріал про українську літературу. У них ідея видати журнал про українську літературу вже 8 років існує.

Що Ти їм зарекомендуєш передусім з української літератури?

Я б рекомендував свіжу прозу Жадана, а 8 років тому я б рекомендував більше його поезію. Мені було б цікаво роман Білоцерківець почитати, який вона пише вже декілька років, хоча б частину роману опублікувати. Те, що вона пише роман дуже зацікавило мене. Забужко я б поезію рекомендував. Групу Цілодобово – Коцарева, Горобчука, Коробчука, останню збірку Остапа Сливинського всім рекомендую. Але це кілька імен, а треба десятки порекомендувати.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.