Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Події

vidido.ua

Четвер, 26 вересня 2013, 09:44

Держслужба зайнятості хоче зменшити термін перебування безробітних на обліку

У Державній службі зайнятості обіцяють прискорити процес працевлаштування, аби скоротити термін перебування безробітних на обліку із 6-ти до 4-ох місяців.

Стимулом для цього мають стати нові норми закону про зайнятість, хоча поки кількість вакансій, як мінімум, у п'ять разів менше необхідної, пише РБК.

Про намір скоротити термін перебування на обліку безробітних до середньоєвропейського рівня - із шести до чотирьох місяців заявила голова Держслужби зайнятості Марина Лазебна. За її словами, в регіонах "вже поступово йдуть до цього показника".

Як уточнили у прес-службі відомства, середня тривалість перебування на обліку скоротилася за останній рік на 16 днів - до 151 дня (5 міс.). Винятком стала Тернопільська область, де показник виріс на два дні. Найшвидше працевлаштовують у Закарпатській, Львівській, Одеській областях і в Севастополі. "Чотири місяці - це наш орієнтир. Коли можна буде його досягти, ми не знаємо", - додають у прес-службі.

Слід зазначити, що кількість вакансій у базі даних служби зайнятості на 1 вересня була майже у п'ять разів менше (88,6 тис.), ніж офіційно зареєстрованих безробітних. При цьому основною проблемою сучасного ринку праці є нестача якісних робочих місць з гідними умовами та оплатою.

Зараз немає обмежень щодо терміну перебування на обліку (статус безробітного надається з першого дня реєстрації), але при дворазовій відмові від запропонованої прийнятної роботи непрацевлаштований знімається з обліку. Крім того, допомога по безробіттю не може виплачуватися довше 360 календарних днів протягом двох років, але тільки перші 90 днів безробітні отримують 100% нарахованої суми. Після цього щомісячні виплати скорочуються на 20-30%. Прискорюючи працевлаштування, держава зможе економити на фінансуванні допомоги по безробіттю.

За словами Лазебної, скоротити терміни перебування на обліку допоможе закон про зайнятість, зокрема норми про надання ваучерів для підтримки конкурентоспроможності громадян старше 45 років (у 2013 р. вони становлять 11,47 тис. грн; із травня по серпень ваучери отримали 10,2 тис. українців, з яких 5,3 тис. осіб були безробітними). Серед стимулів зайнятості також вказана компенсація єдиного соцвнеску для роботодавців, які створюють нові робочі місця (працевлаштовано 3 тис. осіб), і одноразові виплати для відкриття бізнесу (10 тис. осіб).

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.