Оля Вишня,  4 жовтня 2013

Тетраматика: техніка в руках митців

У Львові триває фестиваль аудіовізуального мистецтва Тетраматика. Цей проект відбувається вперше і представляє мультимедійні роботи художників з України та з-за кордону.

Два роки тому, під час стипендії польського Міністерства культури Gaude Polonia художник Михайло Барабаш та музикант Остап Мануляк вирішили, що у Львові бракує фестивалю аудіовізуального мистецтва.
 
Після повернення до Львова хлопці створили мистецьке об’єднання НУРТ і вже організували кілька фестивалів сучасної музики та сучасного мистецтва, зокрема фестиваль Vox Electronica та мистецький фестиваль Сакральний простір. 
 
Цього року хлопці виграли гранд і на проект, який задумували на самому початку своєї співпраці – фестиваль аудіовізуального мистецтва Тетраматика.
 
Остап Мануляк: «Ідея проведення цього фестивалю виникла з ідеєю заснування нашого обєднання. Мета створення нашої організації – налагодження співпраці між митцями, які представляють різні галузі мистецтва. Отримавши досвід в організації синтетичних проектів, власне аудіовізуальних, ми помітили, що інтердисциплінарна співпраця має величезний потенціал, відкриває нові горизонти». 
 
Михайло Барабаш: «У 2011 році ми собі мріяли про фестиваль аудіовізуального мистецтва, бо нам цього бракувало у Львові. Зараз є тенденція, що музиканти співпрацюють з художниками, то чому б не створити платформу для представлення такого мистецтва? Нам також розходилось, щоб звук і зображення творилось одночасно, також важливий елемент інтеракції, дії. Ці чотири складові є ключовими у нашому фестивалі, ми вибирали роботи за цими ознаками». 
 
Перший фестиваль аудіовізуального мистецтва Тетраматика присвячений сто річчю маніфестів футуристів, про новий вихід мистецтва на новий рівень, про використання нових технологій у творенні мистецтва.
 
Фестиваль Тетраматика, як наголошують організатори, це також спроба показати, що мистецтво можна творити у різний спосіб, зокрема використовуючи найновіші технології .

Проект стартував з відкриття виставки аудіовізуальних проектів в Музеї ідей 2 жовтня.

Зокрема у даній експозиції представлено роботи Михайла Барабаша, Юрія Добжанського та Йоанни Земанек з Польщі, Олексія Хорошка, арт-групи SVITER з Харкова, Марії Сейнев з Білорусі, Марини Фоменко з Росії, Ґреґора Штвєртні з Польщі. 
 
Плазми, проектори, різний звук в навушниках, великі екрани з зображеннями, рухомі і звукові об’єкти арт-групи SVITER, які найбільше сподобалися присутнім дітям. 
 
Аудіовізуальний перформанс під час відкриття проекту представив медіа-художник з Харкова, цьогорічний номінант  на здобуття Премії PinchukArtCentre 2013, один з найкращи митців у жанрі звукової інсталяції Іван Світличний.
 
Під час Тетраматики він вперше виконав один аудіовізуальних перформанс з серії перформансів, яку творить спільно з арт-групою SVITER.
 
 
«Це була задумка спробувати за допомогою інструмента пограти з шумом. По всій галереї були розставлені мікрофони, які вловлювали звук під час руху людей в кімнаті, а це звук оброблявся спеціальними програмками та інструментом» – розказує про технічні особливості роботи Іван.  
 
Марина Фоменко з Росії, яка привезла до Львова відео-звукову інсталяцію
Modus Operandi/ЛОТОС&АЛЬТ, також розповіла вчора у Центрі міської історії Центрально-Східної Європи про фестиваль відео-арту Сейчас и потом, який вона організовує у Москві.
 
До прикладу, на цей фестиваль сьогодні зголошуються митці з 60 країн світу, цього року надійшло 849 анкет на участь у проекті. Правда, з України всього п’ять художників надіслали свої заяви. 
Популярний фестиваль і серед відвідувачів, виставки у межах фестивалю тривають близько місяця і їх постійно відвідує велика кількість людей, зокрема молоді, розповіла Марина.
 
Іншу експозицію фестивалю Тетраматика відкриють у суботу, у Львівській національній галереї мистецтв ім.Б.Возницького. 
 
У цій виставці будуть представлені роботи Анни Василькової, Тамари Грідяєвої, Сергія Петлюка з України, Міхая Ґреку з Румунії та Тібо Глейзе з Франції, Лін Пей Чвен з Тайваню та Павела Яніцького з Польщі.
Також наступного тижня у галереї Дзиґа відбудеться презентація звукового об’єкта Юрія Білея під назвою Порожнеча, а свій відео-об’єкт štuka obiektyvna у галереї Detenpula представить Богдан Шумилович. 
 
Аудіовізуальні перформанси Михайла Барабаша, Остапа Мануляка, Юрія Булки та групи німецьких медіа-художників blackhole-factory відбудеться 10 жовтня у Пороховій вежі.
 
Михайло Барабаш також зізнався, що з українських медіа-художників хотів запросити Євгена Ващенка та Андрія Лініка.
 
Ващенка запросили на відкриття однго з найвідоміших фестивалів відео-арту Ars Electronica, а для роботи Андрія Лініка вимагала великого простору, зізнався Михайло.
 
У межах фестивалю Тетраматика також відбудуться і розмови про медіа-мистецтво. Богдан Шумилович говоритиме про текст у мистецтві, а Яніна Пруденко з Києва про медіа-мистецтво в Україні. 
 
Детальніша програма фестивалю.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.