Іван Волапюк,  23 січня 2014

Поспіхуй в команді Садового

Андрій Садовий

Мер Львова Андрій Садовий останні два місяці демонструє неабиякі таланти політичного балансування.

Так 23 січня у Львові заявив: "Запевняю вас, що закони, прийняті з порушенням Конституції і здорового глузду, у Львові ніхто виконувати не буде".

Кинута Садовим фраза досить швидко матеріалізувалась: львів’яни, опосередковано підбадьорені закликами мера, який, без перебільшення, є найавторитетнішим політиком у місті, спромоглися наступного дня легко захопити приміщення Львівської ОДА і примусили генерал-губернатора Олега Сала написати заяву на звільнення.

Успіх стихійної народної акції, не виключено, ще більше підсилить в громадянах впевненість в тому, що і справді, на Львівщині антиконституційні закони ніхто не збирається виконувати.

Хоча це не так. Адже попри всю свою популярність мер Львова Садовий немає впливу на львівську міліцію, прокуратуру і СБУ, тобто силові структури, які безпосередньо підпорядковуються президенту і виступають на боці центральної влади в конфлікті, що відбувається.

Насправді ніхто не знає, де та межа, за якою львівських правоохоронці почнуть жорстко застосовувати норми антиконституційних законів, що вступили в дію, а тому переступити її може будь-хто у будь-яку хвилину.

Наприклад, це зробить радикальне крило львівського майдану – Правий сектор. Учасники останнього запевнили Варіанти, що не збираються дотримуватись норми невикористання під час участі в масових акціях масок та інших засобів, які не дозволяють встановити особу учасника.

"Так, звичайно, ми будемо виходити в масках і касках, бо те, що ці закони не діють на Львівщині, не означає, що вони не діють в інших регіонах України. У Львові також ми будемо діяти в масках", запевнив нас учасник Правого сектору Захар.

І додав: "Каски ми можемо зняти в разі потреби, але маски ми не будемо знімати, по тій причині, що наша міліція нас потім сфотографує і у кожного учасника будуть проблеми".

Чи спроможний буде в цій ситуації Садовий захистити у Львові радикальну молодь від санкцій з боку міліції? І як він переконає останню не виконувати антиконституційні закони?

Відповіді на це питання ми не отримали. Андрій Іванович дуже зайнятий, а прес-служба порадила нам самим віднайти відповідь у кілометрах інформаційних стрічок, що вона продукує щодня.

Сама молодь на тлі популізму Садового виглядає взірцем прагматизму: "Так, готові, будемо відбиватися, є фізична частина, є також адвокати. У Львові створена юридична структура, яка буде захищати людей від натиску міліції і влади", розповів Варіантам Захар.

Лідери львівської опозиції, натомість, не мають консолідованої відповіді на питання про те, що робити в ситуації, якщо у Львові правоохоронні органи застосують до львів’ян дію нових законів.

З політичним крилом нам не вдалось поговорити на цю тему, бо абсолютна більшість львівських політиків зараз перебуває в Києві.

Лідер ГО "Майдан: європейський вибір" Андрій Рожнятовський вважає, що "люди самі визначають, виконувати чи ні їм закони, які були прийняті з порушенням Конституції", тому заяву Садового оцінює позитивно.

Що ж стосується можливих дій молодих радикалів, то Рожнятовський переконаний, що Львів – не то місто, де вони повинні себе проявляти.

"Лінія фронту проходить в Києві, ряд регіонів, в тому числі і Львів, це є тил, який забезпечує фронт. Всі оці речі, які відбуваються у Львові на відеокамери, вони мінімум є незрозумілі. А отже в таких випадках СБУ і прокуратура повинні сказати своє слово. Якщо вони цього не зроблять, то відповідальність лягає на них".

Лідер "Народного контролю" Андрій Мисик натомість вбачає в заяві Садового виключно політичний контекст.

"Для того, щоб такі заяви були дієвими, треба було збирати обласну раду і приймати рішення про створення виконкому. Та сама історія повинна була відбуватися і в міській раді", – переконаний він.

Захистити львів’ян у сьогоднішній ситуації зможуть лише загони самооборони, вважає Мисик. Створювати такі загони повинні самі ж львів’яни, яких політики покинули напризволяще.

"Захисти людей ми зможемо, якщо будемо сильними і згуртованими. Загони самооборони, чітка організація, інакше не може бути. Яценюк визнав, що лідером опозиції є народ, отож кожний буде самоорганізовуватись і робити те, що вважає за потрібне. Сьогодні біля Львівської ОДА не було жодного політика. Вони нас всіх закликали на страйк, пікетувати ОДА, але самі навіть не підійшли. Люди прийшли самостійно, зібрались, не знали, що робити. Отож зайшли і заблокували", – обурюється громадський діяч.

Що ж до Правого сектору, то Андрій Мисик категорично відмежувався від будь-яких стосунків з радикалами і запевнив, що загони самооборони будуть також зупиняти провокації з цього флангу.

Львів дійсно поки що є тилом української опозиції, тому львівський мер на камери російських телеканалів любить розповідати, як мирно і організовано проходить революція в нашому місті.

Ці колискові, насправді, приспали львів’ян. Необхідно швидко прокидатись, бо інакше непомітно і незабаром Львів з мирного тилу перетвориться на передову.

Проте винних в цьому буде запізно шукати.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.