Іван Волапюк,  5 лютого 2014

Барикада дубового символізму

Львівська ОДА

Барикада біля Львівської ОДА стоїть ніби у паралельному світі.

Вона жодним входом і виходом не виконує своїх прямих обов'язків.

Вона ніяк не захищає Галичину від працьовитих рук голови Львівської ОДА Олега Сала.

"Ніколи не ламай паркан, поки не дізнаєшся, чому він був поставлений" – Роберт Фрост.

Усе місто знає для чого поставлена ота барикада, навіть півміста знає з чого вона зроблена, але однозначної позиції стосовно цього паркану так і немає.

Завдячуючи цій барикаді на вулиці Винниченка автомобілі змушені рухатися проти течії вулицею Підвальною.

Через зупинку громадського траспорту на тій ж Підвальній рух автомобілів значно уповільноється.

Через це – перевантажено перехрестя на площі Митній та вулицях Соборна та Винниченка.



Але Народна Самооборона, яка зводила барикаду біля Львівської ОДА, не відповідає за ці корки жодним виявом сумління.

Приміщення Львівської ОДА передали виконавчому комітету Львівської обласної ради на прохання голови ЛОР Петра Колодія. Разом із захопленою облдержадміністрацією віддали й барикаду.

Відтепер вся відповідальність за приміщення та барикаду лежить на облраді.



Попри все це, деякі представники львівської громади за те, аби вона залишалися.

"Ситуація в країні може в будь-який момент помінятися. Наразі барикада повинна залишатися хоча б як символ", – розповідає координатор Страйкового комітету Штабу національного спротиву Львівської області Андрій Соколов.

Головною метою барикади було захоплення влади, хоча, звичайно, можна було б відшукати й інші форми народного волевиявлення.



Так от: влада не захоплена, прокуратура оскаржила рішення Львівської обласної ради стосовно Народної ради, а голова Львівської облдержадміністрації продовжує працювати в іншому кабінеті.

Петро Колодій, який взяв на свій баланс ЛОДА та барикаду, елегантно зістрибнув від коментаря про те, скільки ж часу ще стоятиме революційний паркан.

Депутат Львівської обласної ради Олександр Старовойт запевнив, що барикада повинна стояти до весни.



У мішках, з яких формувалась барикада, був сніг, який зараз перетворився на лід, і тому наразі, за словами Старовойта, розбирати багатоповерхову барикаду просто неможливо.

Як і Соколов, Старовойт наголошує на тому, що барикада біля Львівської ОДА відіграє символічну роль. Це знак солідарності з київськими барикадами і тому у Львові барикада повинна стояти доти, поки є барикади в столиці.

Заступник начальника управління культури, гуманітарного департаменту ЛМР Ірина Магдиш запостила на Facebook звернення щодо барикади біля ЛОДА.

Форма, у якій написане це звернення не є найдієвішою у такій революційній ситуації.

Стьоб, навіть якщо він адресований депутатам та чиновникам, за часів тотального героїзму багатьма сприймається як насмішка над учасниками Євромайдану.

Напевне, що такий пост збере лише декілька коментарів, деякі, можливо, будуть в стилі "+1", "жжош", "лол" і т.д., але навіть від тих 45 лайків та барикада не щезне.

Тож поки барикада стоятиме, поблизу Львівської ОДА пануватиме напівреволюційний настрій, а вулиця Підвальна буде забита траспортом у якому люди кудись постійно спізнюватимуться.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.