Варіанти,  12 лютого 2014

Львівські революціонери пиляють Держбюджет до посиніння

Фонд регіонального розвитку

Стали відомі прізвища нардепів Львівщини, які, за припущенням київських журналістів, голосують синхронно з Партією регіонів у парламенті. 

Главком оприлюднив матеріали про те, як розподілили один із трьох мільярдів Фонду регіонального розвитку під час прийняття Державного бюджету. 

Документи щодо бюджетних субвенцій по округах на 2014 рік демонструють величезний перекіс у бік або відверто провладних депутатів або позафракційних, котрі голосують синхронно з Партією регіонів, – стверджує видання.

Один з рекордсменів списку – нардеп Володимир Литвин, який здавна засіває свій округ в Новгород-Волинському. Зі своїми 55 мільйонами він обскакав навіть такого відомого і успішного лобіста, як Сергій Клюєв. Замикає трійку призерів давній партнер олігарха Ігоря Коломойського – нардеп Ігор Палиця з 40 мільйонами.

Донецька область зі 142 мільйонами – абсолютний рекордсмен з субвенці, недалеко від неї відстає і Волинь з 130 мільйонами. Третє місце займає Дніпропетровська область з 88,7 млн.грн. 

Незначні вкраплення депутатів, котрі вважаються опозиційними, у списку тих, кому на округ виділено суму від 10 мільйонів гривень, лише підтверджують правило.

Майже 20 мільйонів для округу Олеся Донія пояснюються його гучним голосуванням за бюджет, але, скажімо, пристойні суми для округів Сергія Міщенка та Олега Ляшка, які не голосували за бюджет, викликають природні підозри в тому, що вони домовилися з владою в інший спосіб, – висловлює підозру видання.

За словами ударівця з бюджетного комітету Павла Різаненко, понад мільярд гривень, який був розподілений між потрібними округами, узятий з Фонду регіонального розвитку без жодного конкурсу, проведення яких є обов’язковим у даному випадку.

У цьому випадку влада винайшла так званий "одинадцятий додаток" до бюджету.

Варіанти ознайомились уважно з цим документом і з’ясували, що нехай Львівщині й не перепали сотні мільйонів, але обділеною вона також не стала, отримавши загалом понад 24 млн. грн.

Львівська область

Тис. грн..

Обласний бюджет

4000,0

Львів

1800,0

Стрий

1380,8

Галицький район

1500,0

Городоцький район

2000,0

Золочівський район (для м.Золочіва)

3000,0

Мостиський район

3000,0

Пустомитівський район

1200,0

Радехівський район  (для м.Сушно)

1500,0

Самбірський район

3000,0

Стрийський район

2322,2

Тобто й на Львівщині є народні депутати, які, так би мовити, синхронно голосують з Партією регіонів, нехай і не під час таких важливих голосувань, як прийняття Державного бюджету.

Народний депутат

 Фракція 

 Райони 

Тис. грн.

Дубневич Ярослав

УДАР

Городоцький, Мостиський, Самбірський райони

8000,0

Канівець Олег

Позафракц.

Стрий, Стрийський район

3703,0

Котеляк Лідія

Батьківщина

Золочівський район

3000,0

Сех Ірина 

Свобода

Радехівський район

1500,0

Васюник Ігор

Батьківщина

Галицький район

1500,0

Михальчишин Юрій

Свобода

Пустомитівський район

1200,0

У списку цих щасливців знаходимо трьох представників Львівщини в бюджетному комітеті парламенту: Дубневича, Канівця та Михальчишина.

При цьому Ярослав Дубневич є абсолютним лідером серед львівських нардепів в отриманні державних коштів на підтримку свого виборчого округу навіть за виключенням частки Самбірського району, що могла, припустимо, відійти округу Андрія Тягнибока.

Присутність двох дам у цьому списку, вочевидь, пояснюється їх високими посадами у другому по важливості (з огляду на розподілення державних фінансів) комітеті, а саме – екологічному.

Нагадаємо, що Ірина Сех є головою комітету з питань екології, а Лідія Котеляк, займаючи посаду голови одного із підкомітетів, вже встигла отримати призвісько "сміттєпереробної попелюшки" через своє лобіювання у вирішенні екологічних проблем нашого краю.

Також у цьому списку присутня не зовсім остання людина в політичних розкладах не лише Львівщини, але й всієї України, член комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Ігор Васюник.

Народний депутат Олег Канівець спробував пояснити Варіантам технологію, відповідно до якої відбулося розподілення цього мільярду гривень з Фонду регіонального розвитку.  

Наголосивши перед усім на тому, що з боку влади такі дії є суцільним бандитизмом і спробою підкупу депутатів, Олег Канівець зазначив, що всі мажоритарні депутати пишуть запити на кошти для своїх округів і передають їх керівництву парламенту.

Проте за яким принципом відбирались запити зі Львівщині – йому не відомо.

Канівець припустив, що влада врахувала передусім інтереси тих депутатів, які є їй цікавими (готовими до потенційної співпраці з окремих питань, у проходженні яких у парламенті влада зацікавлена – ред).

Саме тому, можливо, в цей список потрапили всі члени бюджетного комітету з Львівщини, в тому числі й він сам, хоч ні за бюджет, ні за інші одіозні політичні закони особисто він не голосував і не збирається цього робити. 

Спілкуючись з нардепом Олегом Канівцем Варіанти також зрозуміли, що депутатів очікує розподіл ще 2 млрд. грн. з Фонду регіонального розвитку.

Якщо кошти, що лишились, будуть ділитись на аналогічних принципах, то боїмося побачити в розширенному списку щасливців усіх 12 депутататів-мажоритарників Львівщини, 11 з яких, нагадаємо, були підтримані опозицією і сьогодні декларують приналежність до неї.  

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.