Оля Вишня,  6 березня 2014

Апофатичний пам'ятник Шептицькому

Андрей Шептицький

У Львові говорять не тільки про повалення старих пам’ятників, а й про створення нових і не без менших емоцій.

Понад 20 років у Львові тривають розмови про встановлення пам’ятника Андрею Шептицькому, який був не тільки Митрополитом Української греко-католицької церкви, а й активним громадським діячем, філантропом, зокрема відомий своєю соціально-культурною діяльністю.

Наступного року відзначатимуть 150-ліття з дня народження Митрополита, а наразі у Львові активно точаться гострі дискусії, яким має бути пам’ятник Шептицькому, як облаштувати територію навколо собору Святого Юра.

У 2010 році відбувся Всеукраїнский відкритий конкурс.

Журі з-поміж багатьох проектів пам’ятника, а також благоустрою території довкола собору Святого Юра визнали найкращим проект архітекторів Ігоря Кузьмака та Михайла Федика.

Минулого тижня презентація даного проекту за участю авторів відбувалася у Львівському національному університеті ім. І. Франка, раніше – у Львівскій Політехніці, а також в Українському католицькому університеті.

У межах проекту-переможця, передбачається встановлення пам’ятника Андрею Шептицькому на площі перед Собором Святого Юра, реконструкція скверу навпроти бібліотеки та одного з корпусів Львівської Політехніки, а також нова транспортна розв’язка.

Архітектори, зважаючи на історичний контекст даної території, планують створення великої площі, яка була б пішохідною і стала одним з важливих громадських місць, як це було раніше, а також це дасть можливість відкрити ансамбль історичних будівель поблизу даної площі.

Автор проекту Ігор Кузьмак також аргументує вдалість того проекту й у тому, що незабаром собор Святого Юра можуть визнати відпустовим місцем і сюди будуть часто приїжджати тисячі паломників, а даний проект передбачає збільшення місць як для парковки автомобілів, так і для багатолюдних відправ.

Також архітектори планують облаштувати і відкрити сади на території собору, а ще з’єднати їх з парком ім. І. Франка окремим мостом, який буде проходити над дорогою.

Щодо самого пам’ятника Андрею Шептицькому, то вирішили відтворити копію скульптури Андрія Коверка, яка була створена за життя Митрополита.

Пам’ятник було встановлено в жовтні 1932 р. в саду греко-католицької Теологічної Академії на вул. Коперника, 38, а у 1945 році – знищено.

Ігор Кузьмак, співавтор проекту, зазначив, що план пам’ятника та облаштування площі було розроблено згідно технічних умов замовників, якими є Львівська міська рада, Львівська ОДА та керівництво Української греко-католицької церкви.

Але окрім замовників, є ще Нас не питали! та інші громадські ініціативи, які протягом останнього періоду ніяк не можуть змиритися з можливістю реалізації такого проекту.

Перша претензія: пам’ятник Шептицькому, який вибрало журі конкурсу – це монументальна споруда, у стилі соцреалізму, з використанням великої кількості граніту.

До речі, деякі опоненти називали пам’ятник пострадянським і як альтернативу пропонували роботу Андрія Коверка, не помічаючи, що це власне і є робота цього ж автора.

Щодо реальних розмірів, то, за словами Ігоря Кузьмака, загальна висота пам’ятника з постаментом становитиме всього 7 метрів, розмір самої скульптури – 4 метри.

Друга претензія: знищення скверу, вирубка всіх зелених насаджень. Проти цього найактивніше виступають студенти Львівської Політехніки, для яких це місце є пунктом відпочинку.

Архітектор проекту надає наступні дані: загалом на всій площі перед Собором Святого Юра росте 320 дерев, у самому сквері – 190, планують зрізати – 34 дерева, 19 з них такі, які не підлягають лікуванню.

Натомість планують посадити на ці площі 50 нових дерев, тим самим збільшити кількість зеленого насадження.

Аналіз стану дерев у сквері проводили спеціалісти з Львівського лісотехнічного університету.

Більшість опонентів проекту та ЗМІ посилалися переважно на це фото, де зовсім не видно сквера і зелених насаджень. Після перегляду повної презентації у декого змінювалась думка.

До прикладу, журналіст Володимир Бєглов під час вчорашньої презентації зазначив, що не бачив повної версії цього проекту і проблема архітекторів у тому, що вони програли інформаційну презентацію.

Щодо альтернативних пропозицій, то під час обговорень часто звучали ідеї про становлення пам’ятника Андрею Шептицькому у Святоюрських садах.

Натомість пан Кузьмак зазначив, що дана територія потребує серйозних археологічних та історичних досліджень, відповідно, встановити пам’ятник до 150-ліття Андрея Шептицького аж ніяк не вдасться.

Загальна вартість проекту становить 22 мільйони гривень, сам пам’ятник – близько 2 мільйонів, які готова заплатити Церка, а от облаштування площі з перенесенням дороги – 6 мільйонів.

Автори також погоджуються реагувати на конструктивні пропозиції та вносити зміни. Розмови тривають. Але все ще залишається чимало незадоволених. Історія продовжується.

фото: udg.lviv.ua

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.