Варіанти,  11 березня 2014

Культурні варіанти на тиждень

Відзначаємо цього тижня 200-ліття Шевченка, переглядаємо нові фільми у кінотеатрі, відвідуємо нові виставки і не тільки. 

Вівторок,  11березня

Кіноклуб Олега Яськіва. Мій Шевченко. Кав’ярня Штука, 18:30

«Мій Шевченко» – авторський письменника і культуролога Юрія Макарова та продюсера Олександра Роднянського – не стільки суб’єктивний погляд двох митців на великого поета, скільки революція усталених уявлень про нашого генія.

Як усяка революція, фільм ламає не лише класові стереотипи радянського періоду, але й також і демагогічні та гіпер-патріотичні стереотипи новітнього періоду незалежності.

Цей документальний фільм демонструє зрілість українського кіно та його потенціал, що так повільно, на жаль, розкривається».

Цикл лекці Шева. Читає Андрій Содомора, Львівський палац мистецтв, 18.30

Середа, 12 березня

Вистава «Державна зрада». Національний академічний український драматичний театр ім. Марії Заньковецької,11:00, 18:00

П’єсу «Державна зрада» Р. Лапіки, американця українського походження, ґрунтовно доопрацював та переробив художній керівник, народний артист України Федір Миколайович Стригун перш, ніж вона постала на сцені театру.

Роздуми про державну незалежність та служіння Україні – в основі твору.

Виставка Матеріальні Свідки Майдану. Музей ідей (вул. Валова, 18а)

Романтично-патріотичні жовто-блакитні стрічечки, зворушливі бляшанки з повітрям Майдану, саморобний захисний одяг, дотепні записки, патріотичні плакати, малюнки й інші артефакти, та, звісно, тисячі фото.

Сьогодні до цих атрибутів мирного протесту долучилися кілограми осколків, куль та гільз всіх калібрів, пробити кулями, пошматовані гранатами і закривавлені каски, щити, бронежилети – суворі свідки війни влади зі своїм народом.

Міні-експозиція в Музеї Ідей – спроба зібрати і зафіксувати ці унікальні, безцінні експонати історії народження нової України.

Концерт LemkoBluegrassBand. Арт-кав'ярня «Квартира 35», 21:00

Творчість львівського проекту Lemko Bluegrass Band об’єднана українсько-американською музикою – як традиційною, так і популярною.

Лемківське буґі, карпатський блюґрас, гуцульський блюз та ковбойські співанки – все це ви почуєте в акустичному, унікальному та драйвовому виконанні.

Музиканти LBB: Marik Turkanyk (скрипка, вокал), Art Kamenkov (контрабас), Alex Marusjak (тромбон), Vsevolod Sadovyj (мелодеон), Rost Tatomyr (бузукі, вокал, слайд-гітара), учасники відомих фольк та рок-гуртів.  

Кінопокази документальних картин Шевченко 200. Львівський палац мистецтв, 17:00

Цього дня покажуть фільм Володимира Денисенка – Сон.  

До ювілейної збірки «Шевченко 200», випущеної Центром ім. Олександра Довженка, увійшли сім фільмів: відреставровані стрічки 1926-2007 рр., в тому числі легендарні «Тарас Шевченко» Петра Чардиніна (1926) та Ігоря Савченка (1951) та «Сон» Володимира Денисенка (1964).

До колекції також входять музичний фільм-екранізація поеми Шевченко та створеної за її мотивами опери Михайла Вериковського «Наймичка» (1963), та документальні стрічки «Тарас Шевченко. Спадщина. Надії» Леоніда Анічкіна (1994-1995), а також «Дві долі» Бориса Квашнєва (2007).

Проект Standby. Сергій Петлюк. Галерея Дзиґа, 17.00

Художник Сергій Петлюк запрошує на відкриття об’єкту Stand by

Stand by (англ.) – бути присутнім, бути свідком; залишатися в стороні, бути пасивним, бути безстороннім глядачем, не втручатися; бути наготові.

«Проект не про революцію, не про війну, не про події навколо. Проект про внутрішній надлом. Про відчуття, коли усвідомлюєш, що курок в голові натиснуто і вороття назад не має».

Четвер, 13 березня

Вистава Спогад про Саломею. Національний академічний український драматичний театр ім. Марії Заньковецької, камерна сцена, 17:00

В основі сюжету – історія взаємин видатної оперної діви Соломії Крушельницької та українського мецената Йосипа Білинського.

У двох відомих українців було багато спільного, найголовніше – любов до свого далекого народу.

Режисер-постановник – Алла Бабенко, художник-постановник – Людмила Боярська, хореографія – Олена Балаян.

Короткометражний кінопоказ Це тобі не кіно. Львівський палац мистецтв, 19:00

 Підбірка короткометражок від WIZ-ART про мрії, які збуваються там, де в них вірять.

Жінкитиці.  Ева Ейнхорн, Джеуно Дже Кім Швеція 2013

ШлопШлоп і КК – дві прикрі жінки-працівниці, що працюють у відділі розвитку Крабштадту. Це невелике місто розташоване в невизначеному арктичному регіоні, куди північноєвропейські країни висилають небажаних осіб.

Супермен. Дреа Купер і Закарі Канепер США

Він друг, і водночас скромний герой. Я також думаю, що той факт, що він сором’язливий газетний репортер робить його схожим на усіх. І все ж у нього є інша особистість, це більше, ніж життя супергероя. Іноді ми відчуваємо себе Кларком Кентом, а іноді, якщо пощастить, справжнім Суперменом.

Біля Бельбеку. Дмитро Стойков Україна 2014

На військовому пості Бельбек в Криму, українські солдати відмовилися здатися російським військам і почали марширувати, без зброї, щоб протистояти в лице попереджувальних пострілів.

Діамантові танцівники. Квірін Ракей & Гелена Маскенс

Флеш-моб літніх танцюристів на площі Дам в Амстердамі.

Моменти. Вільям Гофман США 2010

Цей фільм являє собою торжество життя, натхненний книгою Девіда Іглмана.

Список бажань. Ендрю Гріфін Великобританія 2013

Безтурботна анімація про деталізацію бажань випадкової колекції невдах.

Вітер. Роберт Лобель Німеччина 2013

Вітер – короткометражна анімація про повсякденне життя людей, що живуть в вітряному районі, які безнайдівно піддаються впливу погоди. Тим не менш, жителі навчилися мати справу з їх важкими умовами життя. Вітер створює природну систему для життя.

Гектометер. Метті Браун США 2013

Цей короткий документальний запис намагається передати, що таке глибоке занурення, і як ми можемо повернутися до вивчення нашого потенціалу як водних ссавців, щоб допомогти нашим вожгим морів.

Сигаретна цукерка. Лорен Вольштайн США 2010

Едді Ван Бурен, травмований підліток з морської піхоти, змушений грати роль «героя» на вечірці після повернення на батьківщину. Переслідуючи бунтівну шістнадцятирічну Кенді, він бачить можливість пригасити свій біль і знайти споріднену загублену душу.

Тривалість 89 хвилин.

Лекція Флорія Бацевича. Духовна синергетика рідної мови. Книгарня «Є», 18:00

З нагоди Міжнародного дня рідної мови в книгарні проф. Флорій Бацевич прочитає лекцію. В якій йтиметься про поняття «рідна мова»: складність теоретичного визначення і «простота» психологічного сприйняття.

Флорій Бацевич — український вчений у галузі комунікативної лінгвістики та філософії мови, професор, доктор філологічних наук, завідувач кафедри загального мовознавства Львівського національного університету ім. Івана Франка.

П’ятниця, 14 березня

Презентація збірки «Місто й оновлення». Центр міської історії Центрально-Східної Європи, 17:00

Презентація другої збірки із серії «Урбаністичні студії», яку Представництво Фонду ім. Г. Бьолля видає в рамках проекту «Участь громадян у розвитку міста» протягом останніх двох років.

Урочиста академія до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Львівська філармонія, 18:00

Покладені на музику Шевченкові поезії з нагоди ювілею у Львівській філармонії виконають викладачі та колективи академії.

У програмі: Борис Лятошинський. «Прелюд пам’яті Шевченка», Микола Лисенко. Рапсодія на українські теми «Думка-шумка», Федір Глушко. Дума невольника з поеми Т. Шевченка «Невольник»; українська народна пісня в обробці М. Лисенка «Ой на гору козак воду носить», Микола Лисенко. «Гетьмани», Мирослав Скорик. «Якби мені черевики», Іван Майчик. «Як маю я журитися», Іван Майчик. «Віддай мене, моя мамо», Віктор Камінський. Кантата-дума «Чигрине, Чигрине», Мирослав Скорик. Кантата «Гамалія»

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.