Варіанти,  12 травня 2014

Культурні варіанти на тиждень

Фестиваль Віртуози стартують цього тижня, Дні їдиш у Львові відбудуться, триває проект Театр сучасного драматурга і не тільки.

Понеділок, 12 травня

Проект Театр сучасного драматурга. Сценічне читання пєси "Слава героям" Павла Арє. Львівський академічний театр ім. Леся Курбаса, 18:00

Сценічні читання – це повернення до давньої традиції, коли драматург приносив п’єсу в театр і її розігрували за тиждень.

Формат ескізів постановок створює найкращі умови для навчання і реалізації молодих драматургів, не потребуючи особливих вкладень коштів і часу.

В межах проекту «Театр сучасного драматурга» відбудуться сценічні читання 5-ти п’єс: «Слава героям» і «Баба Пріся» Павла Ар’є, «Свиняча печінка», «Диплом» Сашка Брами, «Євангеліє від Пилата» Юрія Яремка, «…п’єса Шекспіра “12 НІЧ”, зіграна акторами далекої від Англії країни, що і не знали ніколи слів Шекспіра…» КЛІМа.

Виставка іконопису Олі Кравченко «Світ». Галерея сучасного сакрального мистецтва «ICONART»

В експозиції – колекція авторських інтерпретацій художниці на тему важливих сюжетів Старого та Нового Завіту, що творять основу християнського світосприйняття.

Ці твори провадять нас від райського стану та пізнішого непослуху Адама і Єви через кару Великого Потопу та відновлення союзу з Богом до Народження Сина Божого – Нового Адама та Його спасительної смерті на хресті.

Завершується історія створення та спасіння світу образами святих мучеників Христової церкви, серед яких і святий Юрій – покровитель Львова.

Вівторок, 13 травня

Вистава Спогад про Саломею. Театрім. Марії Заньковецької, камерна сцена, 17:00

В основі сюжету – історія взаємин видатної оперної діви Соломії Крушельницької та українського мецената Йосипа Білинського.

У двох відомих українців було багато спільного, найголовніше – любов до свого далекого народу.

Вона часто поверталася у рідні краї думками та концертами, він – віддавав всі статки на покращення там життя й підтримку культури. Але їхні долі переплелися лише у казці, такій, як ця вистава.

Режисер-постановник – Алла Бабенко.

Фільм Танцюй звідси!

Кінотеатр Планета Кіно-IMAX. Сеанси: 10:00, 14:00, 22:00

З приходиом нової леді-боса, між чоловіками контори розгортається війна за її увагу, а вона шаленіє від сальси.

Тож переможцем у цій битві стане той, хто краще танцює. Ось тут і з’ясовується, що Брюс – чемпіон серед підлітків по сальсі.

У короткий час йому доведеться відновити усі свої навички (оскільки форми його тіла давно набрали форми півкруглості). Якщо, звісно, він не збирається вибувати з боротьби за серце красуні.

Виставка живопису «2014». Галерея Artefakt galereЯ (вул. К. Левицького, 17)

Дирекція галереї запрошує на відкриття колективної виставки живопису "2014" львівських митців Тетяни Тарасенко, Ірини Щербатенко, Івана Твердуна, Ігоря Голікова та Анни Атоян.

Середа, 14 травня

Лекція «Лука Долинський (1740 – 1824): творчий портрет на тлі епохи»Палац Сапєгів (вул. Коперніка, 40а), 19:00

Постать Л.Долинського настільки масштабна у історії українського мистецтва др. пол. ХVІІІ- поч. ХІХ ст. (періоду, загалом, «неврожайного» на видатних митців), що його можна порівнювати із такими сучасниками як Д.Левицький чи В.Боровиковський.

Водночас, біографія і доробок Л.Долинського заслуговує і ґрунтовніших досліджень, і ширшої популяризації.

Уродженець Білої Церкви на Київщині, він став найкращим львівським малярем кінця ХVІІІ – початку ХІХ ст., митцем, що перейняв «творчу естафету» оздоблення катедри Св.Юра у Б.Меретина і Й.Г. Пінзеля.

Він органічно поєднав національну іконописну традицію зі здобутками західноєвропейського мистецтва і став митцем «…уже зовсім західного стилю, а образи, що їх він малював для святоюрського іконостасу важко вже підтягнути під поняття ікони» (С. Гординський).

Вистава Весела корчма. Львівський академічний духовний театр Воскресіння, 18.00

Гумористична вистава Весела корчма за творчістю єврейського письменника Шолом-Алейхема. Це «король сміху», творчість якого втілює разом із нами режисер Олександр Левіт.

Четвер, 15 травня

Дні їдиш у Львові. Центр міської історії Центрально-Східної Європи

З 15 по 19 травня у Львові триватимуть Дні їдиш. У межах фестивалю львів’яни мають можливість взяти участь в літературних майстер-класах, послухати цікаві лекції про традиції галицьких євреїв, відкрити світ єврейського театру і кіно і навіть вивчити трохи їдишу – мови євреїв Центрально-Східної Європи.

В програмі фестивалю цикл лекцій про літературу їдишем від Йоанни Лісек (Вроцлавський університет), театральний майстер-клас Анастасії Войтюк, учасники якого матимуть можливість створити театральний етюд по сюжету класичної єврейської п’єси, лекції про єврейські театр та кіно, покази старих та нових фільмів їдишем, мовні майстер-класи та концерт групи «Одеса Клезмер Бенд».

Особливим моментом фестивалю стане показ фільму «А Менш» Уве фон Зельтмана, про останнього мовця їдишем у Львові Бориса Дорфмана.

Семінар Образ людини у монументальному мистецтві Львова першої третини ХХ ст.: культурно-мистецькі універсалії. Центр міської історії Центрально-Східної Європи, 17.00

На семінарі йтиме мова про відображення світоглядного поняття «людина», людської постаті та її образу у монументальному мистецтві Львова першої третини ХХ ст.

Які категорії людських постатей митці використовують для творення образів у стінописах та скульптурах інтер’єрів міста? Чому саме їх? Що є підставою для використання саме цих антропоморфних образних рядів? Які зовнішні чинники вплинули на цей процес наприкінці ХІХ – початку ХХ ст.? Чи є закономірним для простору полікультурного Львова оздоблення внутрішніх просторів здебільшого живописними композиціями, а зовнішнього – монументальною пластикою? Чи включено у цей процес національну складову і наскільки? І, звичайно ж, які саме образи є найбільш характерні для часу, певної громади? Наскільки вони є спільні з іншими епохами у житті міста?

Виступить Олена Якимова, мистецтвознавець, живописець, аспірантка Львівської Національної Академії Мистецтв. Темою дисертаційного дослідження є образ людини у монументальному мистецтві Східної Галичини першої третини ХХ ст.

Концерт «Всеношне чування для України».Львівська філармонія, 19.00

У переддень фестивалю Віртуози, у Львові прозвучить «Всеношна» для хору Сергія Рахманінова, у виконанні Національної академічної капели «Думка».

Цей твір світової класики виконують у всіх країнах світу, незалежно від віросповідання. Твір написано на православні тексти, а музика та її духовна спрямованість, не залишить нікого байдужим.

Концертгурту Len on Jazz. Паб Білий Лев, 20:00

Len on Jazz виступає із власним матеріалом та кавер-версіями пісень Бітлз, Роллінг Стоунз та інших виконавців.

Склад гурту: Юрій Рокецький – гітара, вокал, Діма Слепухін – гітара, вокал

Група Len on Jazz заснована у 2010 році, у тому ж році вийшов дебютний альбом Little Islands of South Africa.

П’ятниця, 16 травня

Вечірка Raggasapiens

16 травня 2014, 20:00

Вистава Анатомія Театру. Львівський драматичний театр ім. Лесі Українки, 18:30

Вистава для глядачів, які хотіли дізнатися, що відбувається за кулісами: як актори готуються до виходу на сцену, як монтуються декорації, як в дивній істериці бігають туди-сюди працівники Театру, щоб тільки чогось не забути, не загубити, не пропустити чи не втратити. Вистава переносить у стихію підготовки до народження витвору мистецтва у жанрі гротеску.

За мотивами нарису Карела Чапека «Як ставиться п’єса»

Вистава Театр злочину. Львівський академічний театр ім. Леся Курбаса, 19.00

Вистава-репетиція за Жаном Моклером.

Чому там обігрується Шекспір, чому взятий Отелло і чому цей Отелло поставлений з ніг на голову і прочитаний ніби тим, хто живе 400 років після нього?

Тому що це вічне питання. Це навіть не питання – це вічна проблема: ревність, віра/невіра, зрада, стосунки як такі, стосунки поміж чоловіком і жінкою.

Урочисте відкриття XXXІIІ Міжнародного фестивалю музичного мистецтва «Віртуози». Львівська філармонія, 19:00

Фестиваль «Віртуози» розпочнеться гучною прем’єрою нового твору видатного композитора сучасності Євгена Станковича – «Страсті за Тарасом».

У лібрето Василя Вовкуна «Страстей…» використані тексти Тараса Григоровича, де розкривається драма дегуманізації суспільного життя, розпаду традиційних ідеалів та цінностей.

Твір прозвучить у виконанні Національної заслуженої академічної капели України «Думка», Академічного молодіжного симфонічного оркестру «INSO-Львів» під батутою Володимира Сивохіпа та солістів Анатолія Погрібного та Ігоря Воронка.

Гурт «Опіум» презентує альбом «Почуття і Медалі». Клуб-ресторан The Gas Station, 20:00

Гурт «Опіум» запрошує на концерт-презентацію свого другого студійного альбому «Почуття і Медалі»: новий матеріал, нове звучання, нові обличчя, якісна і цікава українська рок-музика для справжніх меломанів.

Спеціальні гості концерту – струнний музичний колектив «Roсkoko», який зіграє свої композиції та акустичні інструментальні версії вибраних пісень Опіум’у.

фото: vchasno.com, ex.ua

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.