Варіанти,  19 травня 2014

Культурні варіанти на тиждень

Цього тижня буде багато доброї музики на фестивалі Віртуози, презентації нових книг, у кінотеатрах – нові стрічки, а ще виставка плакат.

Понеділок, 19 травня

Акустичний концерт ТНМК.Львівська філармонія, 19:00

«Танок на майдані Конґо» обіцяє виконати як старі хіти, так і нові композиції.

Танок на майдані Конґо (ТНМК) – український хіп-хоп гурт, заснований у 1996 році в Харкові, за версією музичної премії «ЮНА» – один з шести кращих українських гуртів за останні 20 років.

Виставка 25 раритетів Соломіїного дому. Музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької (вул. Крушельницької, 23)

У виставці представлено 25 оригінальних матеріалів – фотографій, архівних грамплатівок і нотних видань кінця ХІХ – першої половини ХХ століття.

Ці раритети входять до складу великого – понад 20 тисяч одиниць збереження – фондового зібрання Музею і представляють 25 цілісних історій, пов’язаних з іменами славетних українських і зарубіжних музикантів: співаків Соломії Крушельницької, Модеста Менцинського, Олександра Носалевича, Михайла Голинського, Клима Чічки-Андрієнка, Мирослава Скала-Старицького, Іри Маланюк, Євгенії Зарицкої, Сельми Курц, Енріко Карузо, піаністів Любки Колесси і Дарії Гординської-Каранович, композиторів Михайла Вербицького, Миколи Лисенка, Василя Барвінського, Станіслава Людкевича, Ріхарда Штрауса та Ріхарда Вагнера.

Новий виставковий проект «25 раритетів Соломіїного дому» презентується також і у рамках відзначенню 25-ліття діяльності меморіального Музею славетної української співачки.

Останнє засідання Клубу ТАМ з Бібою Шульцом. Центр магістерських програм, вул.. Саксаганського, 1/100

Біба Шульц на декий час має залишити гостинну столицю Галичини, тому клуб ТАМ функціонуватиме тепер лише з Остапом Мануляком.

На прощання Біба Шульц пропонує переглянути  славетний галицький мюзикл 1969 року "Сійся родися" та поговорити про музику і місто.

Вівторок, 20 травня

Фестиваль Віртуози. Вечір інструментального тріо. Львівська філармонія, 19.00

Виконують: Діана Гульцова – фортепіано, Віоріка Дєдікова – скрипка, Максим Дєдіков – віолончель.

У програмі: Йоганнес Брамс. Фортепiанне трio № 2 До мажор, op. 87, Сергій Рахманiнов. Елегійне тріо для скрипки, віолончелі і фортепіано № 2, op. 9

Мистецький проект Сергія Торбінова «Простір. Час. Середовище». Культурно-мистецький центр «Дзиґа»

Автор досліджує взаємозв’язок ідеальних вишуканих форм та недоторканого, покинутого, природнього середовища. Зв’язок природи та мистецтва.

Взаємозв’язок неживого та живого. Взаємозв’язок часу, простору і композиції. Взаємовідносини людини та природи.

Ці дослідження проявляються у вигляді розписів, тимчасових інсталяцій та об’єктів у середовищі.

Відбувається взаємопроникнення двох просторів – явного простору – застиглого, покинутого середовища, для якого зникло поняття часу та нового, швидкоплинного простору-часу, який ми відчуваємо, але не можемо побачити.

Фільм Китайська головоломка

Кінотеатр Планета Кіно-IMAX. Сеанси: 12:15, 16:15, 20:15
Львівський Палац мистецтв. Сеанси: 19:00

Ксавьє неабияк нагулявся в молодості в пошуках ідеальної жінки. Після розлучення з дружиною він змушений переїхати за колишньою дружиною та дітьми в Нью-Йорк.

У Новому Світі йому належить зіткнутися з безліччю труднощів: одруження на американці китайського походження заради прописки, сурогатне батьківство – щоб допомогти подрузі-лесбійці завести дитину, бурхливий сплеск старої любові. Справжня китайська головоломка.

Середа, 21 травня

Фільм Готель «Гранд Будапешт»

Кінотеатр Планета Кіно-IMAX. Сеанси: 10:30, 12:30, 14:30, 16:30, 18:30, 19:00, 20:30, 21:00, 21:30, 22:30

Кінотеатр Кінопалац. Сеанси (червоний зал): 19:00, 21:00

У готелі «Гранд Будапешт», що в країні Зубрівці, зупиняються лише заможні люди і деякі з них приїздять сюди виключно заради спілкування з консьєржами.

Багата та впливова мадам Д. ось вже 19 років приятелює з консьєржем мсьє Густавом. Вона заповідає йому після смерті цінну картину. Однак син покійної звинувачує його у вбивстві матері.

Презентація книжки «Чортківська офензива. Частина 1». Книгарня «Є», 18:00

Автор книги – Олександр Дєдик, виконавчий директор Львівського інституту мілітарної історії, заступник головного редактора Львівського мілітарного альманаху «Цитаделя».

Чортківська офензива 7–28 червня 1919 року вписана золотими літерами у воєнну історію України.

Перша частина хронологічно охоплює події від кінця травня до 16 червня 1919 року, а саме: передісторію, перебіг і наслідки Чортківського пролому, проголошення Диктатури, перші кроки запланованої генералом Грековим масштабної реорганізації збройних сил Західної Області Української Народної Республіки.

Фестиваль Віртуози. Вечір камерної музики. Львівська філармонія, 19.00

Традиційно на фестивалі виступають і колишні львів’яни, що давно здобули артистичний успіх та визнання у світі.

Цьогоріч це буде скрипаль Орест Шургот, який приїде на фестиваль із Хорватії та виступить в дуеті із Йожефом Ермінем.

У програмі: твори Ф. Парача, С. Франка, Й. Брамса.

Виставка плаката за мотивами творів Леопольда Левицького. Художньо-меморіальний музей Леопольда Левицького

На виставці буде презентовано 10 плакатів від 10-ти молодих українських художників-графіків зі Львова та Києва.

Автори представлять власну інтерпретацію життєпису та творчості Леопольда Левицького.

Серед учасників проекту зі Львова: Романа Романишин та Андрій Лесів, які активно працюють над ілюструванням книг і створенням авторських видань для дітей, Тетяна Цюпка – ілюстратор, яка обожнює розкривати в своїх роботах тему Львова та відтворювати дивовижні пам’ятки рідного міста.

З Києва представлять графічні листи Анна Хоменко, Анна Сарвіра та Тетяна Денисенко – авторки з дивовижно вираженим персональним стилем малювання.

Олена Старанчук, Олег Грищенко та Андрій Сакун, які працюють разом понад три роки, на виставці презентують свій художній доробок на матеріалі власних досліджень творчості Леопольда Левицького.

Творець сміливих та яскравих образів у книжковій ілюстрації Поліна Дорошенко і дизайнер-графік Ольга Терещенко розкриють світ творчості митця в найдивовижніших формах та образах.

Витинкарка Олена Тихонюк сміливим технічним виконанням спробує відкрити гостям музею тонкощі діяльності майстра.

Четвер, 22 травня

Зустріч Darker Music Talks «Мистецтвовперіодреволюційтазмін».Арт-кав’ярня «Квартира 35», 18:00

На зустрічі для музикантів Соломія Чубай розповідатиме про мистецтво, революції та зміни.

Зустрічі Darker Music Talks збирають разом у Лондоні незалежних музикантів, експертів та інсайдерів музичної індустрії для обміну досвідом і знаннями в сферах маркетингу, онлайн-медіа, PR, бізнес-моделей, співробітництва та спілкування у дружній атмосфері.

Таку традицію вирішили запровадити й у Львові.

Фестиваль Віртуози: Концерт до 55-річчя львівського камерного оркестру «Академія». Львівська філармонія, 19:00

Львівський камерний оркестр «Академія» разом Костянтином Віленським – фортепіано, Пьотром Біскупскі – ударні, Назаром Новаковичем – контрабас за участі скрипалів Марти Турянської та Ярослава Бронзея покажуть цікаву програму, де джаз і класика поєднуватимуться між собою.

У програмі: Мирослав Скорик. «Концертіно», прем’єра, Петро Чайковський. «Серенада» для струнних До мажор op. 48, Джазові фантазії на теми Й. С. Баха, В. А. Моцарта, Дж. Гершвіна.

Показ балканських короткометражок BALKAN SHORTS. Львівський палац мистецтв, 19:00, 21:00

Балканські короткометражки від мистецької формації Wiz-Art.

Презентація книжки Володимира Даниленка «Грози над Туровцем». Книгарня «Є», 18:00

До хронік «Грози над Туровцем» увійшли роман «Клітка для вивільги» про геніальну співачку, якій радянська система не дала зробити кар’єру через зв’язки з диссидентами, повість «Свовідь Джури Самойловича» про борця, що за Гетьманщини заробляв гроші на містечкових базарах, та оповідання туровецького уиклу, в яких родинні історії об’єднані в регіональний міф, що відтворює найважливіші духовні проблеми та пошуки сучасної людини.

Володимир Даниленко – автор книжок повістей та оповідань «Місто Тіровиван» (2001), «Сон із дзьоба стрижа» (2006), есеїстики і критики «Лісоруб у пустелі» (2008), «Капелюх сікорського» (2010), повістей «Тіні в маєтку Тарновських» (2012).

П’ятниця, 23 травня

Вистава Чекаючи на Ґодо.Львівський академічний театр ім. Леся Курбаса, 19:00

Олег Вергеліс, театрознавець: «Мало хто згадує, що «Годо», по суті, трагікомедія. І безглузда словесна еквілібристика Володимира, Естрагона, Поццо й Лаккі відсвічує живою людською гіркістю. Про що завгодно ставлять «Годо» — про диваків, дурнів, філософів. Курбасівці своєчасно підстелили соломки, убезпечивши себе від можливої поразки, поставивши і зігравши про себе. Про акторів. Про балакучих, суєтних і непосидючих лицедіїв, які жонглюють марними словами й непотрібними предметами. Ще трохи — і вийшов би формений цирк. Але в них є відчуття, коли треба вчасно зупинитися, утримуючи баланс комічним і трагічним.»

Фестиваль Віртуози: Концерт Зірки майбутнього. Львівська філармонія, 19:00

Традиційно у рамках фестивалю виступають молоді віртуози. Разом із Академічним молодіжним симфонічним оркестром «INSO-Львів» та диригентом з Азербайджану Фахраддіном Керімовим виступлять два молоді феноменальні талановиті піаністи Cімон Бюеркі та Микита Бурзаниця.

У програмі твори Е. Гріга, К. Сен-Санса

Презентація книги Юлії Мусаковської «Полювання на тишу». Книгарня «Є», 18:30

До нової поетичної книжки Юлії Мусаковської увійшли вірші, написані протягом останніх чотирьох років.

Авторка розкаже про подвійну концепцію книжки, основні тематичні лінії та свої взаємини з тишею, читатиме вірші та відповість на питання слухачів.

Редактор видавництва «Крок» Юрій Матевощук поділиться враженнями від конкурсу DICTUM та очікуваннями щодо його майбутнього.

Ілля Стронґовський розкаже про концепцію дизайну книжки та всієї серії сучасної української поезії, до якої вона увійшла.

Юлія Мусаковська – поетка, перекладачка шведської літератури. Авторка збірок поезії «Полювання на тишу» (Тернопіль, «КРОК», 2014), «Маски» (Київ, «Смолоскип», лауреатська серія, 2011); «На видих і на вдих» (Київ, «Факт», 2010).

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.