Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

костел на бандери

zabytki.in.ua

Середа, 11 червня 2014, 10:11

Римо-католики не змогли відсудити органний зал на вулиці Бандери

костел на бандери

Господарський суд міста Києва відмовив у задоволенні позову релігійної громади Римсько-католицької Церкви Святої Марії Магдалени про визнання права власності на будівлю костелу у Львові по вулиці Бандери, 10.

Про це пишуть "Наші Гроші. Львів".

Релігійна громада звернулася із позовом до Львівської облради, фонду держмайна та виконкому міськради, оскільки, на їх думку, будівля костелу Святої Марії Магдалени площею 1 360,5 кв. м є культовою спорудою та відповідно до ст. 17 ЗУ “Про свободу совісті та релігійні організації” має бути безоплатно передана у їх власність. Нині офіційно будівля належить громаді міста Львова в особі Львівської міської ради.

За твердженням релігійної громади, саме парафія Римсько-католицької церкви Святої Марії Магдалени збудувала та була законним власником костелу до позбавлення таких прав владою тоталітарного режиму СРСР.

Однак суд встановив наступне. За приписами постанови Верховної Ради повернення у власність релігійним організаціям передбачено лише у випадку, якщо майно перебувало у їх власності та було вилучено у цих організацій безпосередньо державою.

Державну реєстрацію юридичної особи – релігійної громади Римо-католицької церкви парафії костела Святої Марії Магдалени в місті Львові проведено 27 грудня 1991 року. Це свідчить, що державна реєстрація даної юридичної особи проведена вже після набуття чинності закону “Про свободу совісті та релігійні організації” (6 червня 1991 року). Документально підтверджених відомостей щодо приналежності релігійній громаді спірного майна “на момент переходу у власність держави” суду не надано. Тому судді відмовили у задоволенні позову.

З 1988 року по даний час будівля використовується як концертний зал Будинку органної та камерної музики. Конфлікт навколо костелу триває роками. У 2010 році міськрада продовжила оренду костелу Будинку органної та камерної музики ще на 20 років, що спричинило загострення протистояння.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.