Варіанти,  23 червня 2014

Культурні варіанти на тиждень

Christian Marclay

Фестиваль давньої музики, італійське кіно, презентація проектів в Майстерні міста і чимало інших подій вартує відвідати цього тижня у Львові.

Понеділок, 23 червня

ХІІ Фестиваль Давньої Музики «З-над берегів Дунаю»: концерт хорової школи«Дударик». Храм Св. Лазаря(вул. М. Коперніка, 27), 19:00

На сьогодні Фестиваль Давньої Музики – єдиний в Україні захід, що в такому об’ємі і на такому професійному рівні представляє музику різних європейських країн від середньовіччя до класики – вокальну та інструментальну, церковну і світську, оперну та ораторійну.

Серед цьогорічних учасників – музиканти з Австрії, Норвегії, Росії, Польщі, України.

Тиждень італійського кіно. Львівський палац мистецтв, 19:00, 21:00

У межах фестивалю покажуть документальний фільм «Римська кільцева дорога». Це історія про найдорожчу автомагістраль в Італії, що огинає столицю.

Режисер спостерігає за життями городян, створюючи галерею сумних і кумедних портретів реальних людей.

Фільм «Прийдешнє» – це психологічний трилер, про моральний вибір і дружбу.  

Презентація книжки «Єлюди. Теплі історії з Майдану». Книгарня «Є», 18:00

Журналістка Крістіна Бердинських вела блог-щоденник під час Євромайдану.  20 грудня Крістіна створила Facebook-сторінку «Єлюди-maidaners», де почала публікувати історії про майданівців та їхні фото, зроблені камерою мобільного телефону.

Вона розмовляла із заможними бізнесменами, які постачали на Майдан дрова й шини, із будівельниками, студентами, волонтерами, координаторами гарячих ліній, з тими, хто працює на кухнях, живе у наметах, художниками, музикантами, культурними діячами.

У січні-лютому сотні волонтерів перекладали ці розповіді 17-ма мовами. Люди хотіли, щоби світ дізнався, хто насправді стоїть на Майдані.

У щоденнику «Єлюди» є записи про смерть і поранення, біль і сум, але також про взаємодопомогу, силу й мужність, натхнення та любов.

Вівторок, 24 червня

Вистава «ЯрославнакоролеваФранції». Театр ім. Марії Заньковецької, 18:00

Близько 1024 року на світ з’явилася середня донька князя Ярослава Мудрого та дочки короля Шотландії і Швеції Інгігерди (Ірини).

Вистава «Ярославна – королева Франції» – це суміш правди та домислів. До уваги глядача буде представлено різну Анну.

Книжкові обговорення «Сектор критики». Книгарня «Є», 18:00

Тема розмови – роман Міколая Лозінського «Reisefieber» (з польської переклав Остап Сливинський) та книжка прози Володимира Даниленка «Грози над Туровцем».

Щомісячне обговорення популярних книжок місяця відбудетсья за участі літературознавців Віктора Неборака, Ігоря Котика, Андрія Дрозди.

Міжнародний фестиваль авторської ляльки «Лялькar’t». Art-e-fakt galereЯ

Протягом десяти днів фестивалю відбудеться понад двадцять тематичних майстер-шоу, відеолекцій і майстер-класів.

У вихідні майстер-шоу та відеолекції відбуватимуться кожні дві години – починаючи від 14:00. А у будні майстер-класи стартуватимуть о 10:00.

Концерт «Вечір прем’єр». Львівська філармонія, 19:00

У різноманітній програмі концерту: «Alleluia» Еріка Вайтекера і «Sunrise Mass» Ола Яйло, «Prayers of Kierkegaard» Семюеля Барбера на тексти Серена К’єркеґора.

Текст твору Леонарда Бернстайна «Chichester Psalms» написаний на івриті. У ньому прослідковуються елементи єврейського мелосу.

Виконуватимуть твори хор та оркестр Заслуженої академічної капели України «Трембіта». Солісти Марта Якобчук (сопрано) та Андрій Попович (контратенор). Диригент – Сергій Якобчук.

Середа, 25 червня

Лекція Богдана Шумиловича «Крістіан Марклей – історія найвідомішого відеохудожника».Палац Сапєгів, 19:00

Лектор – історик мистецтва, куратор мистецьких проектів, медіа-дослідник Львова Богдан Шумилович. Розкаже про одного з найвідоміших сучасних медіа-художників. Проект Телефон Марклея сплагіатила компанія Apple, але автор відмовився судити з компанією

Презентація роману Ніколо Шеле «Фрагменти щастя». Книгарня «Є» , 18:00

Ніколо Шеле народився 23 серпня 1991 у м. Долина Івано-Франківської обл. Поет, прозаїк. Автор книжки Фісташкові мрії, що вийшла в серії Pixels.

 «Я не бачив її, ані в нічних клубах, ані на вечірках. Хіба тоді міг зрозуміти, що шукати її потрібно було недільними ранками, самотню, спокійну, підсолоджену міцним чаєм та з книгою в руках. Два квартали нижче – де жило щастя».

Проект «Майстерня міста 2014». Винахідник Остап Голяка презентує свої екологічні інновації. Площа перед університетом ім. І. Франка, 19.00-21.00

Четвер, 26 червня

Вистава Небилиці про Івана, знайдені в мальованій скрині з написами. Театр ім. Марії Заньковецької, 18:00

Це історія про мандрівного філософа, яка була написана в останні роки життя Івана Миколайчука.

«Розповідь про людину, яка нічого не шукаючи, зуміла знайти відповіді на одвічні запитання і розтлумачити правди та кривди життя.

Іван – мандрівник, який не має оселі, бо весь світ його дім, який не має друга, бо кожний зустрічний його ближній і брат, який не має жінки, адже усі жінки світу можуть бути його дружиною».

Олеся Галканова

Концерт «Вокаліз в інструментальному мереживі».Львівська філармонія, 19:00

У програмі вокалізи й твори для камерного оркестру Ейтора Вілла-Лобоса, Сергія Рахманінова, Ігоря Стравінського, Арно Бабаджаняна, Вікторії Польової, Гуґо Вольфа, Едварда Гріга, Альфреда Шнітке.

Виконують: Сусанна Чахоян – сопрано, Мирослава Которович – скрипка, Роман Холматов – скрипка, Камерний ансамбль «Артехатта», Йосип Созанський – диригент

Фотовиставка Романа Бурди «Ефіопія. Народ річки Омо».Культурно-мистецький центр «Дзиґа»

Виставка складається із 25 великоформатних чорно-білих роздруків. Це фотографії, які принесли автору світову славу: пейзажі Ефіопії, звичаї та обряди місцевих людей, портрети.

Багато світлин є унікальними, бо фіксують заборонені ритуали, знімати які тубільці дозволяють тільки йому.

Роман почав систематично фотографувати після першої подорожі до Африки. Ефіопські краєвиди, звичаї та обряди місцевого населення настільки вразили його, що тепер він постійно повертається на річку Омо.

Тут Роман має друзів серед тубільців, живе в їхніх сім’ях, переживає з ними різні події, допомагає їм впоратися з адміністративними питаннями і привозить їм подарунки з Великого Світу.

У відповідь вони дозволять документувати зникаючу Африку: церемонії та урочистості, які навряд чи хто інший нафотографує, тому що багато з ритуалів (особливо ті, де є насильство і небезпека) заборонені.

Для цілого ряду місцевих мешканців поява цих фото також означає, що вони більше не зможуть покинути своє село. Якщо хтось із поліцейських побачить ритуальні шрами на тілі, то зможе запроторити тубільця до в’язниці. Адже кожен рубець на тілі означає, що одного ворога вбито.

Серед світлин також є унікальна серія портретів, знятих під час сезону дощів. Тоді тубілці практично затягли по болоті джип Романа до свого табору, де автор і пробув весь сезон.

Ці фото розширюють і збагачують наші уявлення та дають образ світу, у якому менше сучасної технології і більше залишків давніх часів.

Автор фотографує на класичну чорно-білу плівку на фотоапаратах: Leica M6 і Pentax 69.

Пятниця, 27 червня

Вистава «Чекаючи на Ґодо».Львівський академічний театр ім. Леся Курбаса, 19:00

Олег Вергеліс, театрознавець:«Мало хто згадує, що «Годо», по суті, трагікомедія. І безглузда словесна еквілібристика Володимира, Естрагона, Поццо й Лаккі відсвічує живою людською гіркістю. Про що завгодно ставлять «Годо» – про диваків, дурнів, філософів. Курбасівці своєчасно підстелили соломки, убезпечивши себе від можливої поразки, поставивши і зігравши про себе. Про акторів. Про балакучих, суєтних і непосидючих лицедіїв, які жонглюють марними словами й непотрібними предметами. Ще трохи — і вийшов би формений цирк. Але в них є відчуття, коли треба вчасно зупинитися, утримуючи баланс комічним і трагічним».

Тривалість вистави: 2 год 30 хв

Фестиваль кіно та урбаністики «86». Проект «Майстерня міста 2014». Площа перед університетом ім. І. Франка, 20.30-23.00

Організатори покажуть стрічку «Житло для всіх» про спекуляції на ринку нерухомості.

Виставка Олени Турянської «Присутність». Національний музей у Львові ім. Андрея Шептицького (просп. Свободи, 20)

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.