Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

полотно "Битва під Віднем"

uk.wikipedia.org

П'ятниця, 18 липня 2014, 15:36

Батальні полотна Альтомонте залишаться у замках Львівщини

полотно "Битва під Віднем"

Батальні картини «Битва під Віднем» та «Битва під парканами» польського маляра Мартіно Альтомонте залишаться на Львівщині – у Золочівському та Олеському замках.

Про це сьогодні повідомили члени Наглядової ради зі збереження спадщини Бориса Возницького.

Наглядова рада ухвалила таке рішення у відповідь на лист Міністерства закордонних справ України щодо підсумків робочого візиту в Україну Міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського. У ньому йшлося про можливу зміну розташування полотен Альтомонте у жовківський костел св. Лаврентія.

«Це наша культурна спадщина. Її у жодному випадку не можна переміщати навіть через те, що її можна легко пошкодити. А про те, щоби вони були у костелі, не може бути й мови», - заявив мистецтвознавець Володимир Александрович.

Члени Наглядової ради стверджують, що у костелі св. Лаврентія немає відповідних умов для збереження полотен. «У приміщеннях замків, де зараз і знаходяться картини, створені всі необхідні умови – підтримується температурний режим, надано охорону, в тому числі й протипожежну», - розповідає директор Львівської галереї мистецтв Лариса Возницька.

«Представники Польщі переживають, що картини пропадуть, - розповідає член Наглядової ради Орест Шейка. – Спочатку вони стверджували, що для таких великих полотен просто не знайдеться місця, згодом побоювалися, що Львівська картинна галерея не зможе їх зберегти й надати можливість широкому загалу побачити ці твори мистецтва. Проте українська сторона впоралася із цими вимогами на всі сто».

Таким чином, члени Наглядової ради впевнені, що пропозиції польського міністра – справа політична й картини Альтомонте просто хочуть забрати з України.

«Це ж не є твори сакрального мистецтва, це - батальні твори. Чому їх хочуть перемістити у костел, я не розумію. Там немає відповідних умов, і відвідувачі не матимуть змоги бачити полотна щодня, як це є у замках», - каже Юрій Шухевич.

«Треба нарешті поставити крапку у цій ситуації, й найближчих років десять не повертатися до цього питання. За два роки перебування полотен у Львівських замках ми переконалися, що вони у чудовому стані. Їм нічого не загрожує, і кожен охочий може бачити їх у будь-який момент», - зауважив член Наглядової ради Андрій Гречило.

Нагадаємо, після смерті директора Львівської картинної галереї Бориса Возницького, Міністерство культури України запропонувало передати полотна Мартіно Альтомонте на експозицію у римо-католицький костел св. Лаврентія (м. Жовква). Згодом працівники галереї, мистецтвознавці та громадськість Львова виступили на захист спадщини Бориса Возніцького. І тоді Мінкультури висунуло інший варіант – перемістити картини у мистецький арсенал у Києві. Проте експерти засвідчили неможливість перевезення творів, тому полотна залишились на постійному місці експозиції – Золочівському й Олеському замках.

Батальні полотна XVII ст. «Битва під Віднем» та «Битва під Парканами» авторства Мартіно Альтомонте присвячені переможним битвам польських полководців, які мали українське коріння. Обидві картини були написані для костелу св. Лаврентія у Жовкві, який був пантеоном лицарської слави. У роки радянської влади в костелі був склад, внаслідок чого картини зазнали значної руйнації. Рятуючи від цілковитого знищення ці унікальні полотна, Борис Возницький вивіз їх із костелу та реставрував у Польщі.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.