Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

fishki.net

П'ятниця, 15 серпня 2014, 16:57

Влада Львова обговорює з освітянами перехід на шестиденний навчальний тиждень

Львівська міська рада ініціює переведення учнів шкіл Львова на шестиденний навчальний тиждень, щоб потім, під час зими, діти пішли на канікули.

Про це Варіантам повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Зараз ми маємо складну ситуацію в державі, погіршення суспільно-політичної ситуації, маємо енергетичну та фінансову кризи. Тарифи на газ впродовж цього року зросли більше, ніж на 80 відсотків - це є суттєво. Маємо визначені на рік кошти на енергоносії, ми провели детальний аналіз коштів, які а сьогодні є використані, визначили, яка потреба в грошах у нас є до кінця року. Сьогодні маємо нестачу у розмірі 12 млн грн на енергоносії, маємо нестачу коштів на заробітну платню педагогічним працівникам, постійно зростає індексація і відповідно це все відбивається на бюджетних призначеннях.

Враховуючи усі ці моменти, ми переглядаємо план роботи на цей рік. Були різні модельні структури навчального року, ми розглядали різні варіанти. Є оптимальна пропозиція яку ми винесли на обговорення для керівників навчальних закладів та педагогічних працівників. Ми провели засідання фокус- груп з числа керівників навчальних закладів, де обговорювали ці питання та модель структури, провели обговорення з головами профспілкових комітетів, зараз обговорюємо цей процес з представниками батьківських громад.

Початок навчального року пропонується 1 вересня, його завершення, згідно з рекомендаціями Міністерства освіти, планується до 1 липня.

Плануємо 5-ти денний навчальний тиждень з відпрацюванням по суботах за грудень, тобто вересень, жовтень, листопад ми будемо працювати за грудень і з 6 грудня плануємо провести зимові канікули, які триватимуть до 2 лютого. Окрім цього, плануємо з 18 до 26 жовтня провести осінні канікули, оскільки додається окреме навантаження на Педагогічні працівники будуть отримувати зарплатню згідно з тарифікацією.

В грудні заробітну платню вчителі отримуватимуть, не відвідуючи шкіл, її виплачуватимуть за суботи, які вже були відпрацьовані впродовж осені. Гроші за січень отримають за те, що відпрацюють впродовж лютого-травня.

Три дні першого семестру будемо відпрацьовувати шляхом ущільнення програм і це нам дозволило Міністерство освіти.

У випадку, якщо ця структура буде прийнята, перш за все ми звертатимемось з методичними рекомендаціями щодо відміни домашнього завдання на вихідні дні для учнів початкової школи в обов'язковому порядку. Будемо рекомендувати працівникам навчальних закладів переглянути розклад занять на суботу, а також тривалість уроків для учнів початкової школи. Окрім цього, буде розглянуто рішення про обмеження кількості домашніх завдань для учнів основної та старшої школи, щоб хоч трохи розвантажити дітей»,- розповіла Галина Слічна, начальник управління освіти ЛМР

«Сьогодні ці питання розглядають на рівні трудових колективів, такий варіант структури навчального року вони підтримують, батьки теж віднеслись з розумінням та підтримують цю ініціативу.

Сьогодні маємо думати, як в навчати дітей у нормальних, комфортних умовах. Не факт, що буде холодно у грудні, ми повинні максимально використати ці місяці, щоб дати дітям максимум знань.

Якщо взяти енергоносії, то перш за все тільки за тепло і газ на грудень виділено 10,5 мільйонів гривень - це є бюджетні призначення, якщо підемо на канікули та врегулюємо опалення, економія складе близько 10 мільйонів.

В залежності від погодних умов, будемо регулювати і канікули. Якщо ми пропонуємо канікули провести з 18 жовтня, а на ці дні буде наприклад +15С, їх не буде змісту робити і можна буде змістити далі, так само і в грудні зможемо їх посунути в залежності від погоди.

Такі рішення плануємо виносити на наступне засідання виконавчого комітету.

Садочки у цей час будуть працювати в звичайному режимі»,- додала Галина Слічна

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.