Варіанти,  18 грудня 2014

Забуте Задільське

Задільське

Мешканці села Задільське, що на Сколівщині, б’ють на сполох: єдина дорога, яка проходить через село і з’єднує його зі світом, не готова до зими. 

Це означає, що в будь-яку хвилину 800 селян можуть залишитись без харчів, медичної допомоги, зв’язку та інших важливих для життя речей.

«Піскосуміш не завезена, дорога не посипана, що нам робити, не знаємо», – бідкаються люди.

Така недбалість загрожує бідою і про це вони знають із досвіду попередніх років.   

17 грудня в горах випав перший мокрий сніг.

Він розтанув, але на дорозі після ночі залишилась ожеледиця. Але і без снігу дорога є небезпечною для руху автотранспорту.

«Вчора їздила одна машина облавтодору, посипала дорогу сіллю, але краще цього б не робили, бо сіль на камінь – це шкідництво, а не допомога. А от на узбіччі дороги лише на одному з чотирьох підйомів заготовлені купки піскосуміші, хоч як мені відомо, гроші облавтодору на ці потреби були виділені», – розповів сільський голова Задільського Ростислав Комарницький.   

Керівник ДП «Львівській облавтодор» у Сколівському районі Степан Савчин, коли Варіанти звернулись до нього за роз’ясненнями, заперечив інформацію селян про те, що дорога не готова до зими.

«Дорога посипана і піскосуміш заготовлена», – запевнив він.

Проте наголосив на тому, що облавтодор обслуговує і стежить за порядком на дорогах в області лише до 31 грудня.

«Всі свої зобов’язання щодо утримання доріг в області ми виконуємо включно до 31 грудня. Що буде з 1 січня 2015 року – не знаємо, бо угоди на обслуговування доріг з нового року з нами не укладено», – зазначив він.

Директор ДП «Львівський облавтодор» Віктор Багрій підтвердив інформацію свого підлеглого про те, що у підприємства 31 грудня завершується угода зі Службою автомобільних доріг області і хто буде надалі забезпечувати порядок на дорогах наразі невідомо.

«Справді, до 31 грудня ми маємо всі необхідні матеріали, в тому числі сіль і піскосуміш, щоб забезпечити проїзд по дорогах і це робиться. А от що буде з нового року мені не відомо, бо наше підприємство не було допущено до торгів, що проводилось Укравтодором. Є два сценарії розвитку ситуації. Можливо, угоду з нами на обслуговування доріг буде пролонговано, в іншому випадку – хтось інший буде це робити. Але до 31 грудня людям нема чого хвилюватись – ми слідкуємо за порядком на дорогах».

Начальник Служби автомобільних доріг у Львівській області Юрій Лазаренко, натомість, частково заперечив та уточнив інформацію, надану Вікторем Багрієм:

«Служба автомобільних доріг вже пролонгувала угоду з облавтодором на перший квартал 2015 року на обслуговування доріг і про це керівництву цього підприємства відомо. Проте згідно рішення Укравтодору, Львівщина у 2015 році стане одною з трьох областей України, де реалізовуватиметься пілотний проект в галузі обслуговування доріг – до участі до торгів з виконання цих робіт допущені приватні підприємці на умовах субпідряду. Отож в 2015 році чотири нових фірми, які запропонували на торгах кращі умови, якість робіт і ціни, приступлять до обслуговування 800 км доріг Львівщини. Однак це не виключає того, що і облавтодор працюватиме надалі», – розповів Юрій Лазаренко.

2015 рік обіцяє стати роком нововведень в підходах держави до ведення дорожнього господарства в регіонах.

Звісно, що як і будь-які інші новації, вони не будуть легкими й матимуть як своїх прихильників, так і противників.

Проте хотілось би, щоб звичайні люди не ставали заручниками конфліктів та непорозумінь між різними державними відомствами та підприємствами, як, вочевидь, це зараз відбувається з мешканцями села Задільське. 

Андрій Вихопень 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.