У березні на Львівщині ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли зросли на 17,2%. порівняно з лютим.
Про це повідомляє головне управління статистики у Львівській області.
Найбільший ріст цін спостерігався на фрукти – загалом на 35,1%. Суттєво подорожчали лимони – на 56,9%, виноград – на 43,3%, ківі – на 42,7%, яблука – на 36,8%, апельсини, мандарини – на 35,2%, сухофрукти – на 31,2%, банани – на 24%.
На 21,5% підвищились ціни на хліб і хлібопродукти. Найбільше подорожчали: борошно пшеничне (на 36,2%), хліб (на 26,1%), пшоно (на 25,4%) та рис (на 23%). Крупи гречані, манні, перлові та ячні, пластівці вівсяні подорожчали у межах 7,1–19%. Ціни на макаронні вироби підвищились на 20,1%, кондитерські вироби з борошна – на 10%.
Олія та жири подорожчали на 21%: олія соняшникова – на 34,5%, маргарин – на 20,2%, олія оливкова – на 4,9%, спреди – на 4,6%, масло вершкове – на 2,8%.
Ціни на рибу та рибопродукти зросли загалом на 20,8% за рахунок подорожчання крабових паличок (на 28,5%), оселедців (на 27%), філе мороженої риби (на 22%), риби мороженої (на 20,9%).
Безалкогольні напої подорожчали загалом на 19,6%. Так, чай подорожчав на 23,2%, кава – на 20,9%, соки фруктово-ягідні – на 14,5%, мінеральні та джерельні води – на 14%.
На 19,2% підвищились ціни на цукор та солодощі. Зокрема, цукор подорожчав на 30,8%, шоколад – на 17%, цукерки шоколадні – на 15,8%, мармелад, зефір, халва – на 13,4%, морозиво – на 12,2%, карамель – на 7,7%.
Ціни на спеції зросли на 37,5%, кетчуп томатний – на 13,2%, супи, бульйонні кубики на 11,5%, майонез – на 10,3%, молочні суміші для дитячого харчування – на 10,1%.
Овочі стали дорожчими загалом на 16,5%. Найбільше подорожчали: капуста пекінська – на 79,5%, часник – на 78,9%, капуста білокачанна – на 42,5%, морква – на 37,9%, перець солодкий – на 23,9%, бобові – на 20,4%, цибуля ріпчаста – на 19,8%. У межах 4,8–15,3% подорожчали картопля, помідори, буряк, овочі та гриби консервовані, паста томатна. Разом з тим, подешевшали огірки свіжі (на 9,3%).
Ціни на м’ясо та м’ясопродукти підвищились загалом на 8%. На 14,9% зросли ціни на м’ясо свиней, на 8% – птиця, на 5,6% – м’ясо яловичини. Ковбасні вироби та субпродукти подорожчали загалом на 5,1%.
Молоко, сир та яйця подорожчали в середньому на 3,9%. Ціни на кисломолочну продукцію зросли на 10,5%, молоко – на 6,8%, сметану – на 5,9%, сир і м’який сир – на 2,9%. Водночас, яйця подешевшали на 2%.
Алкогольні напої упродовж місяця подорожчали у середньому на 2,5%, тютюнові вироби – на 2,3%.