Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

екологічна проблема у Калуші

Середа, 6 травня 2015, 15:13

У Калуші після псевдоочищення полігону хімвідходів отрута зросла у 0,5 млн разів

екологічна проблема у Калуші

У Калуші назріває екологічна проблема: тут після псевдоочищення полігону, куди вивозили отруйні хімвідходи з заводу, зафіксували перевищення концентрації отруйного гексахлорбензолу у 0,5 млн разів.

Про це сьогодні, 6 травня, у Львові повідомили на прес-конференції екологи Міжнародної благодійної організації «Екологія – Право – Людина».

Захоронення гексахлорбензолу на полігоні у калуському районі здійснювалося у 1973-2000 роках внаслідок виробництва чотирихлористого вуглецю ВО "Хлорвініл".

Полігон знаходиться на відстані 1, 5 км від села мостище, а до до річки Сапогів (басейн р. Дністер) взагалі 12 м.

"Після очищення калуського полігону перевищення смертельно небезпечного гексахлорбензолу сягає у півмільйона разів. Станом на 2001 рік кількість відходів становила близько 11 тис. тонн. Згодом ця кількість сягнула 23 тис. тонн. У 2010 році, згідно з указом Президента, ця територія була визнана зоною екологічного лиха і розпочалася програма вивезення відходів"  розповідає еколог МБО «Екологія – Право – Людина» Алла Войціховська.

Фахівці зазначають, що вся система від обрання фірми, що буде вивозити відходи, до самого вивозу проводилась непрозоро.

Отож, ЕПЛ зробила запити до УМВС України в Івано-Франківській області щодо підтверджуючих матеріалів з видалення хімвідходів. УМВС надано відповідь про те, що проведена в 2012-2013 роках оплата в розмірі 439, 4 млн. грн. за рахунок бюджетних коштів.

Попри те, що коштів було виділено достатньо, і "очищення" нібито відбулось, результати досліджень шокуючі: у першій пробі грунту на території рекультивованого полігону у Калуші концентрація гексахлорбензолу становить 15540,0 мг/кг, це при гранично допустимій концентрації 0,03 мг/кг.

Саме тому екологи вимагають провести незалежну міжнародну експертизу стану довкілля на калуському полігоні, негайно розслідувати факти зловживань з боку посадовців та підприємств, котрі займалися видаленням небезпечної речовини з полігону.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.