Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Верховна Рада

7dniv.info

Середа, 13 травня 2015, 10:06

В Україні оголошено правовий режим воєнного стану

Верховна Рада

Верховна Рада ухвалила закон про правовий режим воєнного стану в Україні.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Законопроект прідтримали 254 народні депутати.

Законопроект визначає зміст правового режиму воєнного стану, порядок його введення та скасування, правові засади діяльності органів державної влади, військового командування, військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій в умовах воєнного стану, гарантії прав і свобод людини та громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб.

В умовах воєнного стану військове командування та військові адміністрації можуть запроваджувати комендантську годину, а також "інтернувати" (примусово оселяти) громадян інших держав, які загрожують нападом або здійснюють агресію проти України.

Також можливе обмеження свобди пересування громадян, перевірка документів, а в разі потреби – огляд приміщень, речей, вантажів, службових приміщень і житла громадян, заборонення проведення масових заходів .

В умовах воєнного стану військове командування та адміністрації можуть регулювати роботу підприємств телекомунікацій, поліграфічних підприємств і видавництв, забороняти торгівлю зброєю, сильнодіючими хімічними речовинами, алкогольними напоями; встановлювати особливий режим у сфері виробництва та реалізації ліків, до складу яких входять наркотичні засоби.

Окрім цього, військове командування та адміністрації можуть вилучати у громадян, які перебувають на території областей, у межах яких точаться бойові дії (окрім громадян, які самостійно або у складі добровільних об'єднань висловили бажання захищати територіальну цілісність та безпеку держави і у встановленому законом порядку повідомили про своє існування ЗСУ), вогнепальну зброю і боєприпаси, холодну зброю, а у підприємств, установ та організацій також навчальну і бойову техніку, вибухові, радіоактивні речовини і матеріали, сильнодіючі хімічні та отруйні речовини.

Законом передбачається, що воєнний стан вводиться згідно з указом президента на всій території України або в окремих її регіонах, затверджених Верховною Радою, і припиняється після закінчення терміну, на який його було введено.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.